ГоловнаПолітика

Загроза повномасштабного російського вторгнення в Україну залишається, - Порошенко

Президент пояснив необхідність введення воєнного стану.

Загроза повномасштабного російського вторгнення в Україну залишається, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Напад і захоплення російськими військовими українських моряків і кораблів 25 листопада в Керченській протоці - це надзвичайна подія, яка сталася вперше за 4,5 року російської агресії. І загроза повномасштабного російського вторгнення в Україну залишається. Про це Президент Петро Порошенко сказав в інтерв'ю українським телеканалам.

«Насправді те, що відбулося 25 листопада - це надзвичайна подія вперше за 4,5 роки російської агресії. Офіційно, без всякого зриву шевронів, без «зелених чоловічків» російські військові кораблі в величезній кількості атакували кораблі Збройних Сил України», - сказав Петро Порошенко.

Президент продемонстрував матеріали розвідувальних даних і супутникові знімки: «Розвідка надала кілька доказів. Я їх хочу вам вперше продемонструвати. Це російська військова база, яка розташована за 18 км від нашого кордону. За 17 вересня, 24 вересня. Це все танки. Це жовтень».

«Як ви бачите, кількість танків на базах, розташованих уздовж нашого кордону, зросла в три рази. Для чого вони були туди передислоковані? Кількість підрозділів, які були передислоковані уздовж нашого кордону, причому по всій довжині, кардинально зросла. Позиція щодо можливих навчань - ніяк це збільшення не виправдовують», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави додав: «І після інциденту, який стався в Азовському морі, ми повинні були забезпечити українські Збройні Сили на відсіч у разі широкомасштабного наземного вторгнення. Ці танки ще не виведені. Вони залишаються там. І тому я хочу, щоб ніхто не думав, що це - іграшки. Країна перебуває під загрозою повномасштабної війни з Російською Федерацією», - наголосив Президент.

За його словами, тому було необхідне введення воєнного стану.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 23 моряків. Їх звинуватили в порушенні державного кордону.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела військовий стан в 10 прикордонних областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram