ГоловнаПолітика

Українська прокуратура відкрила справу про порушення Росією Женевської конвенції про поводження з військовополоненими

Військові моряки в Криму позбавлені права на неупереджене судочинство.

Українська прокуратура відкрила справу про порушення Росією Женевської конвенції про поводження з військовополоненими
Фото: kerch.com.ru

Прокуратура АР Крим заявила, що затриманням і арештом українських військових моряків Росія порушила Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Про це повідомляється на сайті прокуратури.

Згідно з ч.1 ст.2 договору між Україною і Росією про використання Азовського моря і Керченської протоки торгові судна і військові кораблі користуються свободою судноплавства, а згідно зі ст. 38 Конвенції ООН з морського права - правом транзитного проходу через протоку.

Відповідно, українські моряки не здійснювали незаконний перетин державного кордону РФ, але тепер незаконно підпадають під кримінальне переслідування в окупованому Росією Криму.

На думку української прокуратури, моряки позбавлені права на неупереджене і нормальне судочинство, що згідно зі статтею 130 Женевської конвенції від 1949 року є серйозним порушенням у поводженні з військовополоненими.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ст.438 Кримінального кодексу - порушення законів і звичаїв війни.

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов зазначив: "Українські моряки, захоплені в полон, мають статус військовополонених і підпадають під дію Третьою Женевської конвенції. Тому Росія зобов'язана дотримуватися відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками. Україні, зі свого боку, вкрай важливо застосовувати ці норми для ефективнішого захисту наших громадян, які  опинилися в полоні".

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила у нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 23 моряки. Їх звинуватили у порушенні державного кордону.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram