ГоловнаПолітика

Головна військова прокуратура України оголосила підозру 8 російським прикордонникам

Попередньо встановлено, хто віддавав накази про переслідування й обстріл українських кораблів.

Головна військова прокуратура України оголосила підозру 8 російським прикордонникам
Фото: kerch.com.ru

Головна військова прокуратура України оголосила про підозру 8 російським військовослужбовцям - прикордонникам, причетним до обстрілу й захопленню українських кораблів у Керченській протоці. Підозрюваних звинувачують за статтями про планування і розв'язання агресивної війни, замах на злочин і умисне вбивство.

Слідчі СБУ і військові прокурори Південного регіону в результаті досудового слідства оголосили про підозру таким військовослужбовцям Прикордонної служби ФСБ і Збройних сил Російської Федерації:

  • контр-адміралу С. Станкевичу - начальнику прикордонного управління ФСБ РК і м. Севастополя за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • віце-адміралу Г. Медведєву - заступнику керівника Прикордонної служби ФСБ РФ - керівнику департаменту берегової охорони за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 1 рангу Г. Ромашкіну - начальнику служби пункту управління ФСБ РФ по РК і м. Севастополь, до складу якого входять ПСКР "Ізумруд" і ПСКР "Дон" за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 1 рангу А. Шеїну - заступнику начальника управління, начальнику відділу БО ПУ ФСБ РФ по РК за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 2 рангу А. Шатохіну - начальнику служби у м. Керч пункту управління ФСБ РФ по РК за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 2 рангу О. Саляєву - командиру прикордонного сторожового корабля ПСКР "Дон" за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 3 рангу А. Шипіцину - командиру сторожового корабля "Ізумруд" за ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 і ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 3 рангу С. Щербакову - командиру малого протичовнового корабля "Суздалець" за ч. 2 ст. 437 КК України.

"Досудовим слідством встановлено, що представники влади РФ і Збройних сил РФ 20.02.2014 року почали і продовжують вести агресивну війну проти України, в результаті чого здійснили вторгнення підрозділів ЗС РФ на територію України - Автономну Республіку Крим і м. Севастополь, забезпечили військову окупацію зазначеної території і 25.11.2018 року знову вчинили пряму агресію щодо України і її громадян", - йдеться у заяві прокуратури.

На виконання рішення Ради національної безпеки та оборони України від 12.10.2018 "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці", військовим командуванням здійснювались заходи щодо морського переходу корабельно-катерної групи у складі трьох одиниць − малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ", "Нікополь" та буксиру "Яни Капу", тобто військових кораблів, за термінологією міжнародного морського права, - до порту Маріуполь.

"25.11.2018 під час проходження Керченською протокою російські кораблі розпочали небезпечні маневри навколо катерів ВМС України з метою блокування останніх, внаслідок чого російський морський буксир "Дон" здійснив таран – навал на рейдовий буксир ВМС України "Яни Капу", завдавши суттєвих пошкоджень. Після виходу українських кораблів з 12-ти мильної зони, російські окупаційні війська – прикордонний корабель БОХР ПС ФСБ РФ "Ізумруд", продовжуючи ведення агресивної війни, вчинив артилерійський обстріл української корабельно-катерної групи, внаслідок якого поранено шість військовослужбовців ЗСУ та пошкоджено два українські кораблі", - заявляє прокуратура.

Зараз малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ", "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу", а також 24 військовослужбовці України захоплені військовою окупаційною владою Російської Федерації.

Досудовим розслідуванням установлено, що незаконні агресивні дії проти українських моряків здійснені за безпосереднього керівництва заступника керівника Прикордонної служби ФСБ РФ – керівника департаменту берегової охорони контр-адмірала Станкевича та начальника прикордонного управління ФСБ АР Крим та м. Севастополя віце-адмірала Мєдвєдєва.

Вказані військові особи Прикордонної служби ФСБ РФ й інші військові посадові особи Чорноморського флоту РФ координували і організували напад військових кораблів РФ на українських моряків шляхом здійснення артилерійського обстрілу і тарану українських кораблів, в результаті чого українські військові отримали поранення і були захоплені разом з військовою технікою.

Досудове розслідування триває, підозри, повідомлені зазначеним особам, направлено за місцем служби військовослужбовців Російської Федерації, готується клопотання до суду про обрання їм запобіжного заходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram