ГоловнаПолітика

Постпреди п'яти країн ЄС зробили спільну заяву про ситуацію в Керченській протоці

Франція, Нідерланди, Швеція, Великобританія і Польща зажадали від Росії звільнити українські кораблі та моряків.

Постпреди п'яти країн ЄС зробили спільну заяву про ситуацію в Керченській протоці
Заседание Совбеза ООН 14 апреля 2018
Фото: EPA\UPG

Постійні представники Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великобританії в Раді Безпеки ООН в понеділок висловили серйозне занепокоєння у зв'язку із ситуацією в Керченській протоці та закликали РФ звільнити затриманих моряків.

Про це йдеться у спільній заяві постпредів країн, опублікованій представництвом Франції, пише "Європейська правда".

"Постійні представники країн-членів Європейського союзу в Раді Безпеки під час неформального обміну думками ... під час візиту в Пекін висловили глибоку стурбованість у зв'язку з ескалацією напруги в Азовському морі та Керченській протоці", - йдеться у заяві.

Постпреди підтвердили повне визнання територіальної цілісності, незалежності і суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів, і закликали Росію забезпечити безперешкодний доступ в українські порти в Азовському морі, а також відновити свободу судноплавства в Керченській протоці. Дипломати закликали всі сторони діяти з максимальною стриманістю для негайної деескалації ситуації.

"Затримані українські моряки повинні бути звільнені, а судна передані назад", - заявили постпреди.

Нагадаємо, ввечері 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 23 моряки. Їх звинуватили в порушенні державного кордону Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram