ГоловнаПолітика

Порошенко оголосив про новий указ про воєнний стан: на 30 днів, без обмеження прав і свобод і з виборами 31 березня

Президент погодився пом'якшити свої вимоги до воєнного стану.

Порошенко оголосив про новий указ про воєнний стан: на 30 днів, без обмеження прав і свобод і з виборами 31 березня
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко оголосив про новий указ про воєнний стан. Його буде введено на 30 днів, щоб вибори президента відбулися 31 березня 2019 року, і він не передбачатиме обмеження прав і свобод.

Про це Порошенко оголосив у зверненні до народу.

"Рада національної безпеки і оборони рекомендувала сьогодні ввести воєнний стан на 60 днів. Хочу оголосити вам своє рішення: я буду пропонувати парламенту ввести воєнний стан на 30 днів. Щоб воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Щоб ні у кого з тих, хто про свою партію, про свій політичний інтерес печеться більше, ніж про націю й український інтерес, зараз не залишилося ніяких підстав для брудних політичних спекуляцій та інсинуацій. Воєнний стан триватиме тридцять днів і завершиться в середині грудня", - заявив він.

Водночас на сайті Верховної Ради опубліковано указ Порошенка №391 про 60-денний воєнний стан. Він передбачає обмеження 12 базових прав і свобод громадян.

Президент пообіцяв, що в новому указі нічого такого немає. "В указі я не передбачаю жодних заходів щодо обмеження прав і свобод громадян, введення цензури тощо", - заявив глава держави.

Також не передбачена мобілізація.

Воєнний стан набуде чинності на всій території України з 9:00 28 листопада.

Це не означає оголошення війни Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram