ГоловнаПолітика

Рада відкрила позачергову сесію для введення воєнного стану й пішла на перерву (оновлено)

Робота парламенту заблокована незадоволеними депутатами.

Фото: Макс Левін

Верховна Рада відкрила позачергову сесію для затвердження указу Президента про введення воєнного стану.

У залі зареєструвалися 338 народних депутатів.

Відкриття супроводжується блокуванням президії незадоволених депутатів, які вимагають термінових консультацій з президентом Петром Порошенком.

Спікер Андрій Парубій заявив, що спочатку з цього питання має виступити Порошенко, а після цього буде оголошено перерву для консультацій.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко, навпаки, вимагає консультацій з Порошенком і тільки потім приступати до розгляду законопроекту про затвердження указу.

Біля Парубія зібралися кілька десятків депутатів.

Через неможливість працювати спікер оголосив перерву на 10 хвилин.

Нагадаємо, президент Порошенко 25 листопада на засіданні РНБО говорив, що не збирається обмежувати права і свободи громадян України, незважаючи на воєнний стан. Однак в указі про воєнний стан йдеться про те, що у зв'язку з введенням в Україні воєнного стану тимчасово можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України.

Фото: Макс Левін

Фото: Макс Левін

Фото: Макс Левін

Оновлення. Станом на 19:00 перерва у Верховній Раді ще не закінчилася. До сесійної зали прибув міністр оборони України Степан Полторак.

Активісти під будівлею Ради розійшлися, ситуація спокійна.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Оновлення 19:40. Спікер парламенту Андрій Парубій відкрив засідання Верховної Ради о 19:30. В залі парламенту є керівники силових відомств, а також члени уряду, включаючи прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Фото: Макс Левин

На порядку денному короткі (до 3 хвилин) виступи голови РНБО Олександра Турчинова, Міністра оборони та інших силовиків, потім - виступи від фракцій і голосування про введення воєнного стану.

Парубій наголосив, що мова йде про введення воєнного стану терміном на 30 днів і одночасно призначення дати чергових виборів Президента України на 31 березня 2019 року, як і передбачає виборче законодавство.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram