ГоловнаПолітика

Безпілотник США провів розвідувальний політ біля берегів Криму

Безпілотник ВМС США протягом п'яти годин курсував над міжнародними водами Чорного моря.

Безпілотник США провів розвідувальний політ біля берегів Криму
Фото: kerch.com.ru

Американський розвідувальний безпілотник RQ-4B Global Hawk здійснив 5-годинний політ вздовж узбережжя Криму. Про це повідомляє Defence Blog.

Безпілотник RQ-4B Global Hawk, який вилетів з авіабази Сігонелла на італійському острові Сицилія, здійснив багатогодинний політ вздовж південно-західного і південного узбережжя Криму, а також чорноморського узбережжя Краснодарського краю. В районі Севастополя він наближався до узбережжя на відстань 34 км, в районі Керченського півострова - 44 км, в районі Новоросійська - 42 км.

Повітряний простір окупованого Росією Криму американський розвідник не порушував, курсуючи над міжнародними водами Чорного моря.

Перед підльотом до російських берегів на Чорному морі американський безпілотник не менше ніж п'ять годин курсував уздовж лінії розмежування на Донбасі. Він також зробив кілька прольотів уздовж Азовського моря на північ від Бердянська, перебуваючи у повітряному просторі України.

Раніше у понеділок стратегічний розвідувальний літак ВПС США RC-135V з бортовим номером 64-14841 і позивним JONAS21, який злетів з авіабази Суда-Бей на грецькому острові Крит, протягом декількох годин курсував уздовж чорноморського узбережжя Росії, в тому числі поблизу Керченської протоки.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Попри це близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів і також протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі у незаконному заході в територіальні води й заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку. Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і пізніше пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбили, там шестеро поранених.

Росіяни захопили усі три кораблі з 23 моряками. Через російську агресію Україна планує запровадити воєнний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram