ГоловнаПолітика

Порошенко і Столтенберг домовилися скликати термінове засідання комісії Україна-НАТО (оновлено)

Президент провів телефонну розмову з генсеком НАТО через дії РФ в Азовському морі.

Порошенко і Столтенберг домовилися скликати термінове засідання комісії Україна-НАТО (оновлено)
Архив

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом через збройну агресію Росії в Азовському морі.

Про це повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

"Президент почав телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом", - написав прес-секретар Цеголко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Пізніше Цеголко додав, що Порошенко і Столтенберг домовилися терміново скликати надзвичайне засідання комісії Україна-НАТО.

Порошенко також закликав посилити міжнародний тиск на Росію для негайного звільнення українських моряків і кораблів.

Генсек НАТО висловив підтримку територіальної цілісності й суверенітету України і закликав Росію дотримуватися норм міжнародного права і свободи судноплавства в акваторії Азовського і Чорного морів.

Під час розмови була досягнута домовленість продовжити контакти на вищому рівні.

Нагадаємо, раніше Столтенберг виступив за діалог з Росією, але закликав Захід "не бути наївним".

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Попри це близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів і також протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі у незаконному заході в територіальні води і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку. Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і пізніше пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбили, там шестеро поранених.

Росіяни захопили усі три кораблі з 23 моряками. Через російську агресію Україна планує ввести воєнний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram