ГоловнаПолітика

Україна попросила США про підтримку у зв'язку з нападом росіян на кораблі ЗСУ

Російська агресія проти України вийшла на новий рівень.

Україна попросила США про підтримку у зв'язку з нападом росіян на кораблі ЗСУ
Фото: wall.alphacoders.com

Україна попросила США про підтримку у зв'язку з нападом росіян на кораблі Збройних сил України.

Про це повідомив посол України у Вашингтоні Валерій Чалий.

"Неправомірне застосування сили з боку РФ щодо кораблів і персоналу ВМС ЗС України є провокацією, яка виводить російську агресію проти України на новий рівень", - ідеться в його фейсбуці.

Посол наголосив, що сутичка загрожує повномасштабним конфліктом у Чорному морі та загрожує безпеці країн усього регіону.

"Негайно звернулися до американських партнерів із закликом про рішучу підтримку України і чіткий сигнал з боку США агресору. Нас запевнили про пильну увагу до розвитку ситуації та підготовку реакції з метою недопущення подальшої ескалації. Розраховуємо на підтримку нашого стратегічного партнера", - заявив посол.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це близько 8-ї години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катер "Бердянськ" був підбитий, на борту є поранений.     

За останньою інформацією, усі три кораблі були захоплені росіянами.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram