ГоловнаПолітика

Росія пропустила три свої кораблі під Керченським мостом (оновлено)

Баржу, що перекривала фарватер, прибрали.

Росія пропустила кілька кораблів під Керченським мостом в Азовське море. О 13:40 баржу, що перекривала фарватер, прибрали, після чого кораблі строєм пройшли під мостом у бік Азовського моря.

Про це повідомило кримське видання Kerch.com.ru. Воно заявило, що це були українські малі броньовані катери "Бердянськ", "Нікополь" і рейдовий буксир "Яни Капу".

Але водночас "Вести.Крым" повідомили, що це були російські катери.

"Російські буксири "притягли" до Кримського мосту суховантаж. Розвернули його поперек фарватеру, тим самим повністю перекрили рух будь-яких суден. На рейді стоять кілька кораблів ВМФ Росії. На кілька хвилин суховантаж прибрали, під мостом, у бік Азовського моря, пройшли катери берегової охорони Росії і суховантаж знову перекрив фарватер. Акваторію моря і протоки патрулюють російські штурмовики СУ-25", - йдеться в повідомленні.

Фото: kerch.com.ru
Фото: kerch.com.ru

Фото: kerch.com.ru

Фото: kerch.com.ru

Прикордонна служба ФСБ Росії заявила про те, що зараз українські кораблі зупинені в районі Завітного.

Оновлення 17:20. Прес-служба ВМС України повідомила, що о 13:50 Росія пропустила морський тральщик Чорноморського флоту РФ "Адмірал Захарін" і два катери типу "Раптор" прикордонслужби РФ.

"Цьому проходу не заважав танкер з вимкненою AIC, яким Росія блокує Керченську протоку. Це є черговим свідченням лицемірної і брехливої політики Росії, адже мирний прохід для корабельної групи ВМС ЗС України блокується будь-якою ціною", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, в тому числі протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води і заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram