ГоловнаПолітика

Росія закрила Керченську протоку транспортним судном (оновлено)

Українським кораблям не дають пройти в Азовське море

Росія закрила Керченську протоку після того, як вранці, 25 листопада, російський корабель здійснив таран рейдового буксира Збройних Сил України. Про це з посиланням на джерело повідомляє ТАСС.

"Канал закрито - Керч-Єнікальський канал <...> Не за будь-яких [військових кораблів] закривають. Але тут явні непокори вимогам, і є побоювання провокацій", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, побоювання провокацій пов'язані з тим, що політичні заяви вже з'явилися в деяких ЗМІ. Крім того, кораблі відключили всі засоби виявлення, уточнив співрозмовник.

"Їх не видно, в центр контролю руху суден інформацію вони не пропонують", - відзначило джерело.

Керченський сайт "Керч.Інфо" повідомив, що прохід під арками Кримського мосту фізично перекрито суховантажем. Крім цього, біля арки перебувають три російських військових катери і над мостом кружляють два військові вертольоти.

Нагадаємо, два українських малих броньованих катери "Бердянськ" і "Нікополь" разом з рейдовим буксиром вранці 25 листопада здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, про що Росію заздалегідь поінформували.

Однак всупереч Конвенції ООН з морського права і українсько-російської угоди про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки кілька російських катерів зробили агресивні дії проти кораблів ВМС. Прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира.

Росія в свою чергу звинуватила українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що українські кораблі "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади".

Анексія Криму Росією є незаконною, яку не визнає світова спільнота, і, відповідно, в Росії там немає територіальних вод і державного кордону.

Нагадаємо, що Україна посилює свою присутність в Азовському морі в зв'язку з російською загрозою. У вересні в Азовське море суходолом перевезли малі броньовані катери "Лубни" і "Кременчук", а пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" і морський буксир A830 "Корець" зробили перехід з Чорного моря своїм ходом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram