ГоловнаПолітика

Порошенко: власникам "євроблях" більше немає сенсу протестувати

Я сьогодні підписав закон, і у них більше немає сенсу щось далі блокувати".

Порошенко: власникам "євроблях" більше немає сенсу протестувати
Фото: пресс-служба попрошенко

Президент Петро Порошенко заявив, що після підписання закону про доступне розмитнення власники "євроблях" втратили підстави для протестів.

Про це він сказав в п'ятницю на зустрічі з київськими студентами.

"Я сьогодні підписав закон, і у них більше немає сенсу щось далі блокувати. Якщо не треба більше платити контрабандистам по 500 євро, щоб прикривали, а заплатити в бюджет від 500 до 1000 євро. Їм дали 50%-ву знижку, якщо швидко зробити", - заявив глава держави.

Президент додав, що необхідно закрити кордони для контрабандистів, а власникам "євроблях" порадив "навчитися жити у цивілізованій державі".

Порошенко похвалився, що його пост у фейсбуці про підписання закону про "євробляхи" зібрав десять тисяч лайків за три години. "Це ознака того, що ми правильно рухаємося", - сказав український президент.

У той самий час у фейсбуці громадської організації "Авто Євро Сила", яка організовувала протести власників "євроблях", йдеться, що сьогодні усі керівники обласних осередків збираються на спільну нараду для прийняття спільного рішення про подальші дії.

Нагадаємо, що 8 листопада у Верховній Раді ухвалили два закони, які стосуються "євроблях".

Перший вводить нову формулу акцизного податку, який розраховуватиметься як множення базової ставки (від 50 до 150 євро залежно від типу і об'єму двигуна) на коефіцієнт двигуна (об'єм/1000) і коефіцієнт віку (кількість повних календарних років).

Другий підвищує розміри штрафів за порушення термінів перебування "євроблях" в Україні.

Власники "євроблях" два дні пікетували Раду з вимогою прийняття зазначених законопроектів з вигідними їм поправками. Цього зроблено не було, тому "євробляхери" 20-21 листопада провели всеукраїнську акцію громадянської непокори у вигляді дводенного обмеження проїзду на дорогах.

Голова громадської організації "Авто Євро Сила" Олег Ярошевич спалив свій Land Rover на знак протесту проти законів, прийнятих Радою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram