ГоловнаПолітика

Рада запустила перейменування Кіровоградської області

Законопроект потребує внесення змін до Конституції.

Рада запустила перейменування Кіровоградської області
Фото: panoramio.com

Верховна Рада внесла до порядку денного і направила до Конституційного Суду проект закону про перейменування Кіровоградської області.

За це рішення проголосували 239 депутатів. БПП дав 81 голос, "Народний фронт" - 71, "Самопоміч" - 17, Радикальна партія - 19, "Батьківщина" - 10, "Воля народу" - 12, "Відродження" - 2, позафракційні - 27.

Перейменування Кіровоградської області пов'язане з прийняттям у 2015 році закону про декомунізацію, а також з особистістю самого Сергія Кірова.

"Кіровоградська область отримала свою назву від назви обласного центру - міста Кіровограда. Місто було названо на честь Сергія Кірова, справжнє прізвище - Костриков, одного з керівників Компартії СРСР тих років, який вважається одним з організаторів масових репресій проти українців, а також ідейним натхненником постанови від 7 серпня 1932 року, яка отримала в народі назву "закон про п'ять колосків", - заявив депутат Олександр Горбунов, представляючи законопроект.

Марко Лукич Кропивницький, на честь якого назвали обласний центр, - відомий український актор і драматург. Наприкінці 19 століття він організував театральну трупу, в якій працювали в тому числі Марія Заньковецька, Микола Садовський, Панас Саксаганський, Іван Карпенко-Карий та інші.

Оскільки назви областей прописані в Конституції, депутати не можуть просто так змінити їх, а змушені здійснювати складну процедуру внесення змін зі зверненням до Конституційного Суду. До того ж, у другому читанні потрібно буде зібрати конституційну більшість - 300 голосів.

Нагадаємо, що Кіровоград перейменували на Кропивницький ще влітку 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram