ГоловнаПолітика

У Києві вперше за 70 років відремонтували купол Верховної Ради

Вартість робіт становить 6,7 млн гривень.

Фото: facebook/Верховна Рада України

Верховна Рада завершила реконструкцію купола.

Як повідомляють на сайті парламенту, ремонт купола не проводили 70 років. Раніше парламент заявляв, що останній ремонт робили у 1973 році, але архівні документи свідчить про інше. Востаннє купол ремонтували ще 1948 року після руйнування бомбою під час Другої світової війни. Відтоді скло потріскалось, герметики майже розсипалися, а металеві частини заіржавіли.

Ремонт запланували у 2013 році, але його довелося відкласти через політичні події.

Фото: facebook/Верховна Рада України

У 2017 році інститут сталевих конструкцій імені Шимановського розробив проектно-кошторисну документацію, на підставі якої у травні-червні 2018 року провели тендер. Підрядником реконструкції було обрано будівельно-реставраційну фірму "Відродження", яка раніше працювала над Маріїнським палацом.

Фото: facebook/Верховна Рада України

Вартість договору становила 7,5 млн гривень, за фактом витратили 6,7 млн гривень. На реконструкцію пішло 650 метрів армованого скла, 1400 літрів герметика, 2 тонни нержавіючої сталі, 0,5 тонни фарби.

Фото: rada.gov.ua

Ремонтні роботи завершилися ще 30 жовтня, повідомили про це тільки в середині листопада.

Купол Верховної Ради складається з восьми секторів. Між собою вони скріплені дерев'яною обробкою, яка гнучко реагує на розширення і звуження металевої конструкції при температурних коливаннях.

Каркас купола Верховної Ради виготовили в 1937 році, саму будівлю збудували двома роками пізніше. Останній ремонт купола проводився в 1973 році, про що свідчить напис зварювальника на сталевому листі покрівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram