ГоловнаПолітика

Собор УПЦ МП відмовився визнати рішення Вселенського патрірхата і приєднатися до єдиної церкви

"Визнавши розкольників, Константинопольський Патріархат сам став на шлях розколу".

Екстрений Собор Української православної церкви Московського патріархату вирішив, що рішення Синоду Вселенського патріархату від 11 жовтня щодо України є недійсними і неканонічними. Ієрархи Московського патріархату вважають, що автокефалія Україні не потрібна, тому приєднання УПЦ МП до цього процесу неможливо.

Про це йдеться у постанові Собору від 13 листопада.

"Рішення про встановлення юрисдикції Константинопольського Патріархату на території України є наслідком спекулятивного трактування церковної історії. А рішення про зняття анафеми та інших церковних заборон із лідерів розколу та визнання дійсності псевдохіротоній, які були звершені ними під час перебування в розколі, є наслідком спотвореного тлумачення православних канонів. Прийнявши такі антиканонічні рішення, визнавши розкольників у сущому сані, Константинопольський патріархат, згідно з церковними правилами, сам став на шлях розколу", - йдеться в одному з пунктів постанови.

УПЦ МП вирішила, що в таких умовах не може продовжувати євхаристійне спілкування з Вселенським патріархатом.

"Процес надання так званого Томосу про автокефалію є штучним, нав’язаним ззовні, не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та поглибить розділення і посилить конфлікти серед народу України. За таких умов долучення єпископату, духовенства та мирян Української православної церкви [Московского патриархата] до цих процесів вважаємо неможливим", - йдеться ще в одному пункті.

УПЦ МП заявила, що Вселенський патріархат створює церковну кризу в Україні та всьому світовому православ'ї. У зв'язку з цим Собор доручив митрополиту Київському і всієї України звернутися за допомогою і підтримкою до предстоятелів помісних церков.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити чинність указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, який у Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

У зв'язку з цим 15 жовтня Синод РПЦ у Мінську заявив про повний розрив спілкування з Вселенським патріархатом. Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram