ГоловнаПолітика

Вибори в 2019 році пройдуть без відеоспостереження

Держава вирішила не витрачати мільярди гривень на нікому не потрібні записи.

Вибори в 2019 році пройдуть без відеоспостереження
Фото: EPA/UPG

Вибори Президента України і Верховної Ради в 2019 році пройдуть без відеоспостереження.

Про це повідомили на прес-конференції члени Центрвиборчкому.

"Закупівля, яка проходила, щоб встановити камери на дільниці, була майже на мільярд гривень, причому трошки за іншим курсом до долара. Думаю, що це, по-перше, дорого", - заявив член комісії Євген Радченко.

По-друге, додав він, трансляції в 2012 році дивились усього 260 тисяч відвідувачів. "Це приблизно вісім виборців на одну дільницю. І то, це були заходи, а не постійний перегляд. Скажіть мені, трата мільярда з таким результатом, вона виправдана? Як на мене, не дуже", - сказав Радченко.

"І третє: в проекті бюджету на 2019 рік закупівля або здійснення будь-яких речей, пов'язаних з трансляцією на дільницях, не передбачені", - додав член ЦВК.

Нагадаємо, процес волевиявлення та підрахунку голосів на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року вперше фіксувався за допомогою веб-камер, але така практика була визнана провальною. Інформація з камер виявилася не потрібною ні українським громадянам, ані політичним партіям, які висували кандидатів, ані самим кандидатам, ані судам, ані навіть правоохоронним органам, які розслідували низку справ, пов'язаних з порушеннями в виборчих комісіях.

Підрядником їх встановлення, тобто фактичним одержувачем коштів, виступив київський підрозділ російської ІТ-корпорації СІТРОНІКС - компанія "Сітронікс Інформаційні Технології".

На відеоспостереження на виборах 2012 року було виділено 993,6 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram