ГоловнаПолітика

Україна і НАТО не будуть проводити спільні навчання в Азовському морі

Альянс не планує провокувати Росію.

Україна і НАТО не будуть проводити спільні навчання в Азовському морі
Фото: mil.gov.ua

Голова місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що Україна і НАТО не будуть проводити спільні навчання в Азовському морі.

"Спільні навчання або операція в Азовському морі, безумовно, будуть сприйняті РФ як провокація. Альянс не планує провокувати Росію... Поки що планів з НАТО з приводу проведення навчань в Азовському морі ми не маємо", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Крім того, він нагадав, що входження військових кораблів в Азовське море на цей момент є проблематичним.

"Ні Альянс, ні Україна не зацікавлені в подальшому поглибленні конфлікту. І ми на сьогодні більше дбаємо про те, як нам захистити наше узбережжя, як посилити наші можливості, зокрема, будуємо невелику військово-морську базу в Азовському морі, підсилюємо ракетне і артилерійське озброєння. Нещодавно ми проводили свої власні вчення - ракетні", - розповів посол.

У жовтні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв'ю французьким ЗМІ заявив, що "Україна хоче закликати натовські навчання в Азовське море" і НАТО нібито активно Україні в цьому "потурає".

Нагадаємо, влітку 2018 року в північно-західній частині Чорного моря Україна проводила зі США і низкою інших країн НАТО військові навчання "Сі Бриз".

У навчаннях, які пройшли під темою "Проведення національної морської операції з безпеки в кризовому регіоні", брали участь представники 19 країн, загальна чисельність особового складу - понад 2 тис. осіб. У морській частині навчань брали участь 30 кораблів і катерів, включаючи турецький підводний човен і флагмана 6-го флоту ВМС США Mount Whitney; в повітряній - понад 20 літальних апаратів.

Українсько-американські навчання серії "Сі Бриз" проводять щоліта з 1997 року. Їх проводять з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС ЗСУ на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram