ГоловнаПолітика

Україна і США домовилися про подальшу протидію "Північному потоку-2"

Петро Порошенко провів зустріч з міністром енергетики США Ріком Перрі.

Україна і США домовилися про подальшу протидію "Північному потоку-2"
Фото: president.gov.ua

Україна і Сполучені Штати домовилися про подальшу протидію будівництву російського магістрального газопроводу "Північний потік-2".

Про це інформує прес-служба глави держави за результатами зустрічі президента Петра Порошенка з міністром енергетики США Ріком Перрі.

"Сторони відзначили необхідність подальшої протидії проекту "Північний потік-2", а також диверсифікації джерел енергоносіїв, зокрема шляхом розширення можливостей для постачання скрапленого газу із США", - йдеться в повідомленні.

Під час зустрічі глава держави наголосив на важливому значенні співпраці із США у сфері енергетики для зміцнення енергетичної безпеки України. Під час заходу було оголошено про початок українсько-американського стратегічного енергетичного діалогу, який сприятиме більш тісній співпраці державних установ і компаній.

Президент Петро Порошенко відзначив успішну реалізацію низки спільних українсько-американських проектів в ядерній енергетиці, а також постачання в Україну американського вугілля.

Глава держави підтвердив зацікавленість у залученні в Україну сучасних американських технологій і передового досвіду для ефективного розроблення наявних запасів нафти і газу.

Газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км., пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Учасники консорціуму - "Газпром", Engie, OMV, Shell, BASF і Uniper.

Nord Stream 2 отримав повні комплекти дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу в Німеччині, Фінляндії та Швеції. У серпні глава МЗС великої Британії Джеремі Хант закликав ЄС приєднатися до санкцій США проти Росії і заблокувати "Північний потік 2", який "підриває енергетичну політику ЄС". На його думку, дешевше було б інвестувати в модернізацію української ГТС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram