ГоловнаПолітика

Конституційний суд визнав законним скасування допомоги по догляду за дитиною

Рішення КС є остаточним і не підлягає оскарженню.

Конституційний суд визнав законним скасування допомоги по догляду за дитиною
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд України визнав конституційним скасування допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років і скорочення розміру допомоги при її народженні. Про це йдеться у рішенні суду від 7 листопада.

КС розглянув подання 50 депутатів Верховної Ради щодо відповідності Конституції положень пункту 7 розділу 2 закону "Про запобігання фінансовій катастрофі й створення передумов для економічного зростання в Україні".

Цими положеннями, які набрали чинність 1 липня 2014 року, було передбачено скорочення матеріальної допомоги при народженні другої і третьої дитини і встановлення єдиного розміру соціальної допомоги при народженні дітей в сумі 41 280 гривень.

Також було скасовано допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Автори конституційного подання вважали, що спірні положення закону звужують конституційні права на соціальний захист громадян.

Суд вказав у своєму рішенні, що конституційних прав соціального захисту стосується тільки право на отримання пенсії. Матеріальна допомога по догляду за дитиною є допоміжною державною допомогою і має стимулююче значення.

Водночас суд підкреслює, що ці види допомоги не вказані у Конституції і, очевидно, були ухвалені парламентом для збереження фінансових спроможностей України у складній економічній ситуації. З огляду на це, КС визнав спірні положення такими, що відповідають Конституції.

Рішення суду є остаточним і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, 1 липня 2014 року набула чинності норма закону "Про запобігання фінансовій катастрофі і створення умов для економічного зростання" про скасування допомоги по догляду за дитиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram