ГоловнаПолітика

Польща відмовилася екстрадувати до Росії українця, що зводив укріплення на Донбасі

У справу втрутився польський омбудсмен.

Польща відмовилася екстрадувати до Росії українця, що зводив укріплення на Донбасі
Фото: Depositphotos/JanPietruszka

Верховний суд Польщі відхилив рішення судів нижчих інстанцій, які на міжнародний запит Росії від 2017 року хотіли видати російській владі українця Ярослава К.

Про це повідомив представник прес-служби спікера цивільних прав Польщі Лукаш Стажевський, який опротестував у Верховному суді Польщі рішення судів попередніх інстанцій, передає Укрінформ.

"Минулого року Росія звернулися до польських органів влади з приводу затримання українця і його екстрадиції в Росію. Спікер цивільних прав Польщі подав касацію до Верховного суду країни на рішення польських судів попередніх інстанцій. Напередодні Верховний суд відхилив рішення про екстрадицію і повернув справу на новий розгляд у суді першої інстанції", - повідомив Стажевський.

За його словами, громадянина України Ярослава К. підозрюють у Росії в побитті людини 2005 року в Москві, внаслідок чого потерпілий помер.

"Росія нічого не робила з цією інформацією аж до 2017 року. Однак після того, як з'явилася інформація про те, що Ярослав К. будував 2015 року фортифікаційні споруди на Донбасі з українського боку кордону, у Москві відразу згадали, що в них є така кримінальна справа", - констатував представник польського офісу омбудсмена.

Згідно з інформацією офісу уповноваженого з цивільних прав РП, захист українця хотів, щоб суди першої інстанції взяли до уваги факт перебування українця в зоні бойових дій 2015 року, але суд відмовився брати це до уваги.

Уперше рішення видати Росії українця 17 січня ухвалив окружний суд одного з міст на півдні Польщі. Після цього захист українця подав апеляцію, однак апеляційний суд 1 лютого підтримав рішення окружного суду про екстрадицію громадянина України до РФ. Після цього в справу втрутився польський омбудсмен.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram