ГоловнаПолітика

США нагадали про екологічні загрози, спричинені агресією РФ в Україні

США нагадали про екологічні загрози, спричинені агресією РФ в Україні

У посольстві Сполучених Штатів в Україні нагадали про екологічні загрози, зумовлені агресією Росії в Україні.

"У Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни і збройних конфліктів ми досі стурбовані шкідливими газами в Армянську, забрудненням води з шахти "Юнком" та іншими екологічними загрозами, викликаними конфліктом і російською агресією", - йдеться в заяві дипмісії в Twitter.

В Армянську 20 жовтня запустили завод "Кримський титан" після його зупинки через викиди, що сталися в ніч з 23 на 24 серпня. Влада анексованого Криму заявила, що причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного "Кримським титаном".

В Україні вважають, що викид хімічних речовин на території Криму стався через російських військових, які на навчаннях обстріляли відстійники відходів титанового і содового заводів.

Нагадаємо, шахта "Юнком" була запущена в роботу в 1911 році і була дуже загазованою. 16 вересня 1979 року для зниження напруги в гірських масивах для підвищення безпеки вироблення вугільних пластів був проведений підземний ядерний вибух (об'єкт "Кліваж"). Потужність ядерного заряду становила 0,2-0,3 кт тротилового еквівалента. Вибух був здійснений в східному крилі шахти на глибині 903 м. Через 23 роки, в 2002-му, шахту закрили як неперспективну і відтоді вона працювала в режимі водовідливу.

На початку 2018 року "ДНР" повідомила про плани затопити шахту "Юнком", а в квітні заявила, що до кінця місяця з шахти приберуть всі насоси для відкачування води.

Міністр екології Остап Семерак заявив, що побоюється "дуже поганих наслідків" затоплення радіоактивної шахти і закликав міжнародне співтовариство втрутитися.

Затоплення бойовиками "ДНР" радіоактивної шахти "Юнком" кваліфікували як екоцид. Прокуратура вбачає в діях "ДНР" ознаки злочину, передбаченого ст. 441 КК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram