ГоловнаПолітика

Названо міжнародних експертів, які братимуть участь у відборі суддів Антикорсуду

Кандидатів запропоновали західні партнери України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України обрала шістьох міжнародних експертів, які братимуть участь у відборі суддів Вищого антикорупційного суду України.

Про це повідомила прес-служба ВККС.

До складу Громадської ради міжнародних експертів увійшли:

Аурелійус Гутаускас
Фото: 15min.lt
Аурелійус Гутаускас

Гутаускас, Аурелійус (GUTAUSKAS, Aurelijus) - суддя Верховного Суду. Досвід суддівської роботи, спеціалізація - кримінальне право, організована злочинність, суддівська етика і дисципліна. Глава відділу кримінальних проваджень та Комісії з суддівської етики й дисципліни. Експерт MONEYVAL і GRECO, в минулому член комісії з тестування кандидатів при Генеральній прокуратурі.

Флемінг Сі Денкер
Фото: linkedin.com
Флемінг Сі Денкер

Денкер, Флеммінг Си (DENKER, Flemming C.) - екс-заступник державного прокурора в Управлінні з розслідування особливо важливих економічних злочинів. Працював прокурором, адвокатом. Спеціалізація: корупція й економічні злочини. Колишній член GRECO, мультидисциплінарної групи з питань корупції при Раді Європи та Групи з моніторингу реалізації Конвенції ООН проти корупції.

Тед Зажечний
Фото: Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Тед Зажечний

Зажечний, Тед (ZARZECZNY, Ted) - суддя Суду королівської лави у провінції Саскачеван (Канада). Досвід роботи прокурором, адвокатом. Спеціалізація: кримінальне та цивільне право, корупція, шахрайство, злочинна змова. У минулому обіймав посаду державного прокурора. Брав участь в освітньому проекті для суддів в Україні. Екс-співголова Дисциплінарного комітету Юридичного товариства (об'єднання адвокатів), що забезпечує дотримання вимог Кодексу професійної чесноти і етичних стандартів.

Мир'яна Лазарова Трайковська
Фото: makfax.com.mk
Мир'яна Лазарова Трайковська

Лазарова Трайковська, Мир'яна (LAZAROVA TRAJKOVSKA, Mirjana) - екс-глава Першої секції Європейського суду з прав людини. Досвід суддівської роботи. Спеціалізація: права людини, конституційні питання та питання, пов'язані з корупцією. У минулому працювала суддею Конституційного суду і членом Венеціанської комісії. В ЄСПЛ протягом трьох років була одноосібним суддею у справах, які стосувалися України. Очолювала Державну виборчу комісію.

Харріс, Лорна (HARRIS, Lorna) - британський прокурор у відставці. Спеціалізація: протидія корупції, відмиванню грошей і шахрайству, зокрема на міжнародному рівні. У минулому очолювала відділ міжнародного співробітництва та відділ з повернення активів у рамках цивільного провадження у складі Королівської канцелярії (відділ Суду королівської лави). Працювала у Бюро з боротьби з шахрайством в особливо великих розмірах і в прокурорській службі Шотландії. Очолювала комітет експертів, який розробляв Конвенцію Ради Європи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму.

Энтони Хупер
Фото: LawInSport
Энтони Хупер

Хупер, Ентоні (HOOPER, Sir Anthony) - суддя апеляційного суду у відставці. Досвід здійснення судочинства зі спеціалізацією в області повернення активів (конфіскації) в рамках кримінального та цивільного проваджень, зокрема конфіскації доходів, отриманих корупційним шляхом. Працював суддею кримінального та цивільного відділень Апеляційного суду Англії й Уельсу. Його призначили членом Комісії з питань етики Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Викладав навчальний курс для суддів зі збереження й конфіскації доходів, отриманих злочинним чи корупційним шляхом.

Нагадаємо, після початку роботи Антикорупційного суду всі кримінальні провадження за злочинами, віднесеними до підсудності Антикорупційного суду, якщо їх судовий розгляд не завершено, передаються в ВАКС. Це ж стосується апеляційних скарг на вироки, винесених судами першої інстанції у справах, підслідних НАБУ.

Кількість суддів ВАКС налічуватиме 39 осіб. 2 серпня на посади оголосили конкурс. Суддів обиратимуть шість-сім місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram