ГоловнаПолітика

Соціалісти висунули Іллю Ківу в президенти

З'їзд затвердив кулак як нову символіку партії.

Соціалістична партія провела черговий з'їзд, на якому висунула єдиного кандидата в президенти, змінила символіку й ухвалила рішення про участь СПУ в місцевих виборах.

Як повідомляє прес-служба партії, для висунення єдиного кандидата на пост президента України була запропонована кандидатура лідера СПУ Іллі Ківи. У результаті голосування рішення про висунення Ківи для участі в президентських виборах було ухвалено одностайно. 

Фото: socpartia.com

Далі члени СПУ одностайно проголосували за затвердження нової символіки партії, яка зображує кулак.

Уперше кандидатом СПУ на виборах президента буде не Олександр Мороз, який балотувався чотири рази. 1994 року він набрав 3,5 млн голосів, 1999 року - 3 млн голосів, 2004 року - 1,6 млн голосів, 2010 року - 95 тисяч голосів.

Соціалістична партія України - одна з найстаріших політсил країни. Заснована 1991 року Олександром Морозом, партія була представлена у Верховній Раді з 1991 по 2007 рік. Причиною занепаду політсили стала коаліція з Партією регіонів 2006 року. 2012 року Мороз покинув пост лідера СПУ.

Ілля Ківа прийняв пропозицію очолити СПУ в липні 2017 року. До цього часу лідером партії був Петро Устенко.

Ілля Ківа з жовтня 2015 року по травень 2016 року очолював департамент протидії наркозлочинності Національної поліції.

Уродженець Полтави Ілля Ківа став співробітником місцевої міліції у вересні 2014 року. Він очолив батальйон територіальної оборони "Полтавщина", але невдовзі цієї посади позбувся через бунт підлеглих. У грудні 2014 року його призначили заступником начальника ГУ МВС Донецької області. У червні 2015 року Ківа перейшов на посаду заступника начальника УМВС Херсонської області. Цю посаду він обіймав до призначення головним борцем з наркотиками.

З листопада 2015-го, коли набув чинності закон про Нацполіцію, усі працівники органів внутрішніх справ зобов'язані були пройти переатестацію, проте Ківа її так і не пройшов.

У квітня 2015 тодішня глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе заявила, що подасть главі МВС документи для звільнення Ківи. Причиною стало його інтерв'ю виданню "Країна", у якому він сказав, що "рано чи пізно" його "все одно завалять" АТОшники, "котрим нічого робити, а рука до автомата звикла".

У результаті під тиском громадськості міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що Ківа перейде на іншу роботу.

До переходу на службу в міліцію Ківа був засуджений за отримання хабара на посаді заступника начальника управління у справах захисту прав споживачів Полтавської області. Однак у серпні 2014 року суд зняв з нього судимість.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram