ГоловнаПолітика

"Свої Москву не цікавлять. Наших вони не віддають", - Геращенко про обмін ув'язнених

Політик відреагувала на заяву Кремля про звільнення Вишинського.

"Свої Москву не цікавлять. Наших вони не віддають", - Геращенко про обмін ув'язнених
Фото: facebook/Iryna Gerashchenko

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко відреагувала на заяву Кремля про те, що підозрюваний у держзраді директор "РИА Новости-Украина" Кирило Вишинський повинен бути звільнений просто так.

За словами політика, Росія блокує процес звільнення українських політв'язнів і заручників на тимчасово окупованих територіях.

"Прес-секретар (президента РФ Володимира Путіна) публічно підтвердив, що звільнення заручників і політв'язнів (йдеться про українців у російських в'язницях або на окупованих територіях) фактично заблоковано і заморожено Кремлем. Свої Москву не цікавлять. Наших вони не віддають", - написала Геращенко у фейсбуці.

Геращенко наголосила, що протягом року українська сторона передавала російській списки і робила різні пропозиції, але всі ініціативи залишилися без відповіді і результату.

"Питання не в Україні і не в українських переговорниках, адже, наприклад, весь світ і всі світові лідери вимагали звільнити Олега Сенцова, та безрезультатно. Питання тільки в Путіні. Він прагне перемогти в Україні і чекає виборів, точніше, планує впливати на їх результат, робити все для зміни влади в Україні. Заручники - це той козир, який Путін буде тримати і не збирається віддавати зараз", - додала політик.

Нагадаємо, відповідаючи на запитання українського журналіста, чому Вишинський не може бути обміняний на Романа Сущенка, Пєсков заявив: "Ми вважаємо, що Вишинський повинен бути негайно звільнений. Це не тема для якихось обмінів. Це безпосереднє порушення взагалі всіх міжнародних правил, це порушення принципу свободи преси. Бо фактично він заарештований за журналістську діяльність".

Вишинський був затриманий поруч зі своїм будинком 15 травня 2018 року за підозрою в державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу). Пізніше йому пред'явили другу підозру - за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу (незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів). 1 листопада суд продовжив арешт Вишинського до 28 грудня.

Українського журналіста Сущенка затримали, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. У жовтні йому висунули звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

4 червня 2018 року Мосміськсуд засудив його до 12 років колонії суворого режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram