ГоловнаПолітика

Європарламент прийняв резолюцію про ситуацію в Азовському морі

Єврокомісію закликали підготувати санкції проти РФ у разі ескалації.

Європарламент прийняв резолюцію про ситуацію в Азовському морі
Фото: ecb.europa.eu

Європейський парламент закликає віце-президента Європейської комісії, верховного представника Європейського Союзу Федеріку Могеріні підготувати можливі санкції проти Росії, які будуть уведені в разі ескалації в Азовському морі.

Відповідну резолюцію з приводу ситуації в Азовському морі ухвалено в четвер.

"Європарламент закликає віце-президента / високого представника більш пильно стежити за розвитком ситуації з безпекою в Азовському морі, яка може мати широкі наслідки для політики безпеки, що впливають на ЄС і його держав-членів. Також (Європарламент) закликає віце-президента / високого представника уважно стежити за розвитком подій, встановити командний ланцюг і підготувати можливі обмежувальні заходи ЄС, які повинні бути введені в разі ескалації", - йдеться в резолюції.

Також Європарламент закликав Федеріку Могеріні ужити необхідних заходів, аби задіяти мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, який охоплює всю її територію, включаючи морську, до моніторингу ситуації в Азовському морі.

Європарламент закликав Єврокомісію та Європейську службу зовнішніх зв'язків розглянути можливі шляхи підтримки перевізників і портів, які постраждали від блокування і перевірок Росією кораблів у Керченській протоці і Азовському морі, зокрема шляхом нових проектів розвитку та інвестицій у портах Маріуполя і Бердянська, доступ до яких ускладнено через дії Росії.

У резолюції наголошено, що незаконної блокади та перевірок з боку РФ зазнали понад 120 комерційних суден під прапорами різних держав-членів ЄС.

"Європарламент розглядає такі перевірки як обмеження свободи судноплавства і перешкоду торгівлі та перевезень у регіоні, що призводить до збитків у разі простою на всіх суднах дорогою в / з портів України; Європарламент вказує, що ці перевірки мають значний негативний вплив на робоче навантаження і економічну життєздатність відповідних портів України", - йдеться в документі.

Європарламент засуджує Росію за порушення суверенітету України шляхом незаконної окупації Криму та будівництва моста через Керченську протоку, за посилену мілітаризацію Кримського півострова і Азовського моря і збільшення військової присутності російських військово-морських сил шляхом зміцнення Чорноморського флоту РФ і берегової охорони в Азовському морі.

Європарламент також підтримав Україну в її зусиллях на продовження використання дипломатичних і правових засобів для протидії РФ, включаючи арбітражний процес відповідно до Конвенції ООН з морського права.

Нагадаємо, з моменту відкриття моста через Керченську протоку, який з'єднав окупований Крим з Росією, російська сторона має можливість блокувати українські порти в Азовському морі.

Євросоюз не сприймає мілітаризацію Азовського моря Росією і вважає це небезпечним явищем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram