ГоловнаПолітика

Угорщина запропонувала Україні укласти угоду про захист нацменшин

Країни повинні утримуватися від політики, яка могла б привести до асиміляції національних меншин.

Угорщина запропонувала Україні укласти угоду про захист нацменшин
Фото: Генпрокуратура Украины

Угорщина пропонує Україні укласти угоду про захист нацменшин. Про це заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто після бесіди з українським колегою Павлом Клімкіним в кулуарах Варшавського безпекового форуму.

Як пише Європейська правда з посиланням на прес-службу уряду Угорщини, дві країни повинні утримуватися від політики, яка могла б привести до асиміляції національних меншин і зміни національного складу в певному регіоні.

"Українська сторона обіцяла розглянути пропозицію", - зазначив Сіярто, висловивши надію, що угорська і українська сторони обговорять деталі пропозиції на черговій зустрічі в Мілані, яка запланована на 7 грудня.

Він зазначив, що вважає позитивним те, що петицію із закликом до депортації представників угорської національної меншини з Закарпаття вилучили з сайту українського парламенту.

Сіярто привітав і розпочате розслідування з приводу "брехливих рекламних щитів, спрямованих проти лідерів угорської національної меншини".

"Була досягнута домовленість про те, що український уряд призначить чиновника, відповідального за транскордонне економічне співробітництво. В інтересах забезпечення плавного продовження Програми економічного розвитку Закарпаття заступник міністра закордонних справ Левенте Мадяр та призначений український чиновник зустрінуться найближчим часом, - сказав міністр.

Сіярто повідомив Климкіну, що Угорщина готова активізувати кредитну лінію на 50 млн доларів для фінансування будівництва доріг на Закарпатті, а також продовжувати програму забезпечення дітей, які постраждали від війни на сході України, безкоштовними відпустками на озері Веленце.

Нагадаємо, що влітку 2018 року уряд Угорщини створив посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та призначив на неї Іштвана Греже. Україна назвала це рішення втручанням у внутрішні справи і посяганням на територіальну цілісність.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар говорив, що МЗС змушене різко відреагувати на дії Угорщини, щоб стримати можливості подальшого руху угорської сторони в "напрямку впливу на Закарпаття як на якийсь свій регіон".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram