ГоловнаПолітика

Рада підтримала передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату

Будівля залишиться в державній власності.

Рада підтримала передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату
Фото: Александр Рудоманов

Верховна Рада підтримала безоплатну передачу Андріївської церкви в користування Вселенського патріархату.

За президентський законопроект №9208 проголосували в четвер 237 народних депутатів.

Документ передбачає внесення змін до Закону "Про свободу совісті та релігійні організації".

Там буде нова стаття, яка регулює особливості передачі в користування Андріївської церкви. Вона передбачає, що пам'ятка архітектури залишається в державній власності й у складі Національного заповідника "Софія Київська". У договорі про надання в постійне користування церкви мають бути прописані умови та режим використання, утримання в належному стані, доступу у храм.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що для представництва Вселенського патріархату потрібна гідна культова споруда, в якій представники Константинополя могли б регулярно здійснювати богослужіння.

"Передача саме цієї культової споруди, що перебуває у власності держави, матиме унікальне як практично-церковне, так і символічно-духовне значення. Створення саме на базі храму апостола Андрія Первозванного духовного центру представництва Вселенського патріархату в Україні матиме виняткове значення в сенсі декларування та підтвердження духовних зв'язків між українським православ'ям і Церквою-Матір'ю - Вселенським патріархатом, адже саме апостол Андрій Первозванний, який є патроном цього храму, одночасно є засновником і Візантійської кафедри, на базі якої згодом утвердилася і розвинулася Константинопольська православна патріархія", - сказано в документі.

Нагадаємо, що нині Андріївська церква є кафедральним собором Української автокефальної православної церкви, але належить державі та входить до заповідника "Софія Київська".

11 жовтня на Синоді Вселенського патріархату було ухвалено рішення відновити ставропігію Константинопольського патріархату в Києві - "одну з багатьох ставропігій, що існували тут завжди". Ставропігія є своєрідним церковним посольством на зразок ватиканської нунціатури.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram