ГоловнаПолітика

Клімкін підтримав ідею перепоховати прах Бандери в Україні

"Я особисто вважаю, що в Україні повинен бути Пантеон героїв".

Клімкін підтримав ідею перепоховати прах Бандери в Україні
Павел Климкин
Фото: Макс Требухов

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що він підтримує створення в Україні Пантеону героїв, де буде перепоховано прах знакових для України постатей, які нині почивають за кордоном.

Про це він сказав журналістам, коментуючи черговий акт вандалізму на могилі Степана Бандери в Мюнхені.

"Я особисто вважаю, що в Україні повинен бути Пантеон героїв. Пам'ятайте, ми займалися ситуацією, що виникла щодо  Чехії [де ексгумували останки письменника Олександра Олеся]? Я вважаю, що нам це потрібно і з точки зору поваги до наших героїв, і з точки зору того, що це буде виховувати почуття власної історії. Для цього необхідні відповідні рішення, але я не бачу ніяких проблем, щоб влаштувати Пантеон", - заявив він.

Клімкін також натякнув, що останній інцидент на могилі Бандери був підлаштований в зв'язку з процесом отримання українською церквою автокефалії.

"Це не було чимось випадковим, це було підлаштовано за часом до отримання Україною автокефалії. Безумовно, це свідома спроба провокації перед подіями столітньої давності. Це, безумовно, додатково нас показати як праворадикальну реальність. Те, що був обраний відомий провокатор і що вибрано цей час, це говорить нам, що це не випадковість", - сказав міністр.

Нагадаємо, на початку 2017 року в Чехії вирили з могили останки українського письменника Олександра Олеся (Кандиби), оскільки термін оренди місця на кладовищі завершився і на його місті вирішили поховати іншу людину. МЗС заявляє, що останки Олеся і його дружини переміщені в депозитарій кладовища до рішення про остаточне місце поховання.

Через місяць прах письменника і його дружини Віри Кандиби перепоховали в Києві на території державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника. Міністр культури Євген Нищук тоді говорив, що на Лук'янівці потрібно створити Пантеон національних героїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram