ГоловнаПолітика

В Україні існує величезне поле для лівоцентристських сил, - дослідження

Майже половина респондентів готові проголосувати за нову партію соціал-демократичного спрямування.

В Україні існує величезне поле для лівоцентристських сил, - дослідження
Фото: Макс Левин

Майже половина українців готова проголосувати за нову соціал-демократичну партію. Про це під час презентації результатів всеукраїнського соціологічного дослідження "Ставлення українців до соціал-демократії" заявила керівник дослідницьких програм Інституту Горшеніна Світлана Балюк, передає кореспондент LB.ua.

«Результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна у співпраці з Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, показують, що майже половина респондентів готові проголосувати за нову партію соціал-демократичного спрямування. Третина з них зазначила, що остаточний вибір буде залежати від того, хто саме буде входити до складу цієї політичної сили», - заявила вона.

У той самий час, за оцінками українців, на цей момент соціал-демократичні принципи не є близькими до жодної з українських партій.

Разом із тим приблизно половина опитаних - це люди, матеріальний дохід яких переважно складається з державних виплат (пенсії, стипендії та ін.) або заробітних плат на державних підприємствах і в держустановах. І ці категорії є найбільш вразливими до соціальної політики держави і можуть стати прихильниками партій соціал-демократичного спрямування.

Дослідження також показало, що в Україні існує величезне поле для лівоцентристських сил, а соціал-демократична течія має великий потенціал для того, щоб стати базовою ідеологією нових впливових українських партій.

У рамках дослідження було проведено 5 фокус-групових дискусій у Києві, Дніпрі, Львові, в Одесі та Чернігові. Опитано 2000 респондентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram