ГоловнаПолітика

14 нових членів ЦВК склали присягу і взялися за обов'язки

Після складання присяги мають обрати голову Центрвиборчкому, заступників і секретаря.

14 новопризначених членів Центральної виборчої комісії почали виконувати свої обов'язки.

У п'ятницю на засіданні Верховної Ради вони зачитали присягу.

Вони поклялися "дотримуватися позапартійної позиції, Конституції і законів, бути чесними, об'єктивними та неупередженими у вирішенні питань ЦВК, забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян".

Згідно із законом, членам Центрвиборчкому забороняється після обрання бути членами політичних партій і виконувати їх доручення. Комісія є незалежним державним органом, і втручання будь-яких інших органів держвлади, місцевого самоврядування або їх посадових осіб у діяльність ЦВК законом заборонено.

Після складання присяги на засіданні ЦВК таємним голосуванням мають обрати її голову, після чого він внесе кандидатури заступників і секретаря.

За квотою партії "Блок Петра Порошенка" в ЦВК були делеговані п'ятеро членів: Світлана Кустова (адвокат, екс-помічниця Петра Порошенка в Раді й уповноважена особа його і БПП на виборах у 2014-му), Віталій Плукар (завідувач відділом моніторингу діяльності місцевих органів влади департаменту місцевого самоврядування і децентралізації Адміністрації Президента), Ольга Желтова (заступник керівника секретаріату комітету Ради з питань правової політики і правосуддя), Михайло Вербенський (директор департаменту аналітичної роботи та організації управління Міністерства внутрішніх справ) і Ольга Лотюк (доцент кафедри конституційного права КНУ ім. Т. Шевченка).

За квотою "Народного фронту" було обрано трьох членів: Наталію Бернацьку (першого заступника міністра юстиції), Ірину Єфремову (депутата від НФ) і Леонтія Шипілова (доцента кафедри правознавства Національного університету "Києво-Могилянська академія").

Від фракції "Батьківщина" в ЦВК був призначений Андрій Євстігнєєв (доцент кафедри екологічного права юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, помічник на громадських засадах депутата Бориса Тарасюка), від "Об'єднання "Самопоміч" - Євген Радченко (директор з розвитку міжнародної громадської організації "Інтерньюз-Україна"), від Радикальної партії Олега Ляшка - Тетяна Юзькова (депутат від РП).

Від групи "Воля народу" призначена Тетяна Сліпачук (партнер юридичної фірми "Sayenko Kharenko"), від "Партії "Відродження" - Алла Басалаєва (суддя Дарницького районного суду Києва).

Нагадаємо, 20 вересня Рада звільнила 13 з 15 членів ЦВК у зв'язку із завершенням терміну їх повноважень: у 12 він закінчився 1 червня 2014 року, в одного - 3 лютого 2017 року. Оскільки термін повноважень членів комісії становить 7 років, двоє членів ЦВК звільнені не були: Олег Діденко і Катерина Махніцька.

20 вересня також набув чинності закон про збільшення складу ЦВК з 15 до 17 членів. На вакантні 15 місць Рада призначила 14 нових членів від усіх фракцій і груп, окрім Опозиційного блоку, який, не бажаючи делегувати тільки одного кандидата, відкликав усіх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram