ГоловнаПолітика

Волкер: Україна виконує свою частину для миру на Донбасі, тепер черга Росії

Спецпредставник Держдепу США в Україні закликав РФ скасувати "вибори" ватажків "ДНР-ЛНР".

Волкер: Україна виконує свою частину для миру на Донбасі, тепер черга Росії
Фото: Сергей Нужненко/Радио Свобода

Спеціальний представник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер закликав Росію скасувати "вибори" на окупованих територіях Донбасу після прийняття Верховною Радою закону про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі.

Про це американський дипломат написав у своєму мікроблозі Twitter.

"Вітання Петру Порошенку, Андрію Парубію та Верховній Раді з продовженням особливого статусу. Це важливий крок. Україна виконує свою частину для миру. Тепер - черга Росії. Розчарований тим, що деякі основні політичні діячі не підтримали цей важливий крок. Донбас - це Україна", - заявив Волкер.

Він наголосив, що Україна неодноразово виконувала свою частину з імплементації Мінських угод, тепер свої зобов'язання повинна виконати Росія - припинення вогню, виведення іноземних бойовиків і обладнання та незаконних збройних формувань, а також - обмін заручниками.

"Росія також повинна скасувати бутафорські незаконні вибори в контрольованих нею Донецьку і Луганську - їх проведення повністю суперечить Мінським угодам", - додав Волкер.

Нагадаємо, у четвер Рада продовжила до 31 грудня 2019 року включно термін дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей". В цей же день закон підписав президент Петро Порошенко. Проте особливий статус не набуде чинності, поки Росія не виведе війська.

Після вбивства ватажка "ДНР" Олександра Захарченка 31 серпня. Російська окупаційна влада призначила вибори ватажків "ДНР" і "ЛНР", а також так званих "народних рад" на 11 листопада.

Колишній президент України Леонід Кучма, який представляв країну в Тристоронній контактній групі, назвав рішення про "вибори" загрозою для мирного врегулювання. Український МЗС вважає рішення РФ про "вибори" на окупованих територіях достатньою підставою для нових санкцій. Також проти висловилися представники Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram