ГоловнаПолітика

КМДА: гарячу воду в Києві повернуть наприкінці наступного тижня

Мирову угоду з "Нафтогазом" затвердять щонайшвидше 10 жовтня.

КМДА: гарячу воду в Києві повернуть наприкінці наступного тижня
Фото: dsk.kievcity.gov.ua

Київська міська державна адміністрація повідомила, що гарячу воду в столиці повернуть тільки наприкінці наступного тижня.

Такі терміни оголосив із трибуни Київради заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Зараз без гарячої води через відсутність газу залишаються Оболонський, Подільський, Святошинський райони, більшість Деснянського району, частина Дніпровського і Солом'янського районів.

Гаряча вода є тільки в тих будинках, які отримують воду від ТЕЦ-5, Дарницької ТЕЦ, що працює на вугіллі, і заводу "Енергія".

"Ключовим фактором для вирішення цього питання була постанова Кабінету Міністрів, що дозволяє розрахуватися із заборгованістю держави перед тепловиками. Така постанова була прийнята ще 29 серпня, але виконана лише вчора. Тільки вчора ввечері, 3 жовтня, Міністерство фінансів переказало кошти", - повідомив Пантелєєв депутатам.

"Нафтогаз" уже списав штрафні санкції і пені, але для підписання газових контрактів потрібен певний час.

Вранці 4 жовтня була напрацьована мирова угода, необхідна для підписання угод про постачання газу на адресу КП "Київтеплоенерго". Цей проект 5 жовтня піде на узгодження наглядової ради НАК "Нафтогаз", а також у понеділок, 8 жовтня, піде на розгляд комісії Київради з питань житлово-комунального господарства.

"Після цього 10 жовтня відбудеться засідання Господарського суду Києва. Ми сподіваємося, що ця мирова угода буде затверджена судом. Одразу після отримання постанови суду ми зможемо укласти договори на газопостачання. 10 жовтня - дата засідання суду, а не відновлення гарячого водопостачання".

Орієнтовний термін підписання угод і відновлення гарячого водопостачання - кінець наступного тижня.

Нагадаємо, протягом 2018 року енергооб'єкти київської комунальної власності передали від "Київенерго" в управління комунального підприємства "Київтеплоенерго". При цьому "Нафтогаз" відмовився підписувати з ним договір на постачання газу, допоки підприємство не визнає боргів за пільговий газ, накопичених "Київенерго".

Результатом стала відсутність гарячої води у великої кількості споживачів і загроза зриву опалювального сезону. У ситуацію мусила втрутитися центральна влада.

Згідно з планом, розробленим Кабміном, йдеться про мирову угоду між сторонами в суді. У рамках цього плану уряд вирішив виділити 730 млн гривень на погашення заборгованості через різницю в тарифах, а Київрада погодилася визнати 2,6 млрд гривень боргу (спочатку йшлося про 5 млрд гривень) за умови, що КП "Київтеплоенерго" отримує від "Київенерго" не тільки борг, а й джерела для його погашення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram