ГоловнаПолітика

Україна вислала консула Угорщини в Береговому

Він має 72 години, щоб покинути територію країни.

Україна вислала консула Угорщини в Береговому
Матяш Силади, консул Венгрии в Берегово
Фото: tyachiv-rda.gov.ua

Україна вислала консула Угорщини в Береговому (Закарпатська область). Він має 72 години, щоб покинути територію країни.

Про це йдеться на сайті МЗС.

"Послу Угорщини в Україні Ерно Кешкеню була вручена нота з інформацією про те, що, згідно зі статтею 23 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року, у зв'язку з діяльністю, не сумісною зі статусом консульської посадової особи, консул консульства Угорщини в місті Берегове повинен покинути територію України протягом наступних 72 годин", - заявила прес-служба міністерства.

МЗС сподівається, що Угорщина утримається від недружніх кроків щодо України, а її посадові особи - від порушення українського законодавства.

"Розглядаємо громадян України угорського походження як об'єднавчий фактор у відносинах між двома державами і закликаємо до цього ж наших угорських партнерів", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, відносини між Україною і Угорщиною загострилися після того, як в мережі з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці.

Після цього Міністерство закордонних справ запропонувало Угорщині добровільно відкликати консула в Береговому, але в Будапешті не зробили цього. Тоді МЗС пригрозило висилати дипломата, на що Угорщина має намір відповісти дзеркально.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що відеоролик з роздачею українцям угорських паспортів, записаний прихованою камерою в генеральному консульстві Угорщини в Береговому, був використаний в українській виборчій кампанії, щоб зіграти на антиугорських настроях у суспільстві.

За словами Сіярто, все, що відбувається на відео, законно і відповідає міжнародним нормам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram