ГоловнаПолітика

Голова одного з районів Харкова виявився російським агентом

Максим Мусєєв "переховується і не з'являвся на своєму робочому місці вже більш ніж місяць".

Голова одного з районів Харкова виявився російським агентом
Фото: instagram.com/mmsgram

Служба безпеки України вважає, що голова Холодногірського (Ленінського) району Харкова Максим Мусєєв працював на Росію.

Про це пише агентство "Українські новини".

На сайті СБУ йдеться, що чиновника завербували в 2015 році, коли він приїхав до Криму.

Зустрічі з кураторами відбувалися як на території РФ, так і в третіх країнах. Також чиновник, який має допуск до державної таємниці, активно використовував для спілкування з росіянами електронну пошту і засоби мобільного зв'язку зі спеціальними програмами.

Райадміністрація під керівництвом зловмисника фактично саботувала укази щодо забезпечення "черг" мобілізації на території району.

Крім того, з ініціативи посадової особи в Харкові було створено "альтернативні" товариства ветеранів АТО. Вони займалися не допомогою ветеранам війни на сході, а вимаганням грошових коштів з підприємців міста.

За допомогою цих псевдоспілок збирали, систематизували і передавали голові адміністрації інформацію про особисті дані учасників антитерористичної операції. Він збирав її для подальшої передачі спецслужбам РФ з використанням заздалегідь відпрацьованих каналів електронного зв'язку.

Під час слідчо-оперативних дій правоохоронці виявили та задокументували факт збору зловмисником для передачі російському куратору списків військовослужбовців, які брали участь в АТО.

Згідно з висновком Державного експерта з питань таємниць, зібрані посадовою особою матеріали містять службову інформацію, передача якої спецслужбам РФ завдасть значної шкоди державній безпеці України. Співробітники спецслужби в межах досудового розслідування також встановили факт наявності в чиновника подвійного громадянства.

За сприяння ФСБ без наявних на те підстав зловмисник у лютому 2015 року користувався на тимчасово анексованій території АР Крим внутрішнім паспортом громадянина РФ. У квітні 2016-го цей паспорт було замінено Управлінням з питань міграції ГУ МВС Росії по Москві на інший, також посадовій особі було видано закордонний паспорт громадянина РФ і індивідуальний податковий номер.

Зараз за результатами розслідування голові адміністрації оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Чоловіка буде оголошено в розшук у зв'язку з тим, що він переховується на території РФ від органу досудового розслідування.

Мусєєв - син загиблого в 2010 році в ДТП директора Харківського метрополітену Сергія Мусєєва, що входив до близького оточення мера Харкова Геннадія Кернеса.

Фото: facebook.com/igor.cherniak.121

Максим Мусєєв уперше потрапив у зону уваги ЗМІ в 2006 році, коли його ім'я згадувалося в зв'язку з розгромом будмайданчика на вул. Клочківській у Харкові "молодими людьми спортивної статури в білих рукавичках" під час конфлікту тодішнього мера Харкова, а згодом губернатора Харківської області Михайла Добкіна і секретаря міськради Кернеса з місцевими бізнесменами братами Протасами.

Також Мусєєв, який входив до депутатської фракції Харківської міськради "Молоді регіони", організовував напади "тітушок" на прихильників Юлії Тимошенко під час суду над нею в 2012-2013 роках.

Після загибелі батька Мусєєва було призначено заступником директора КП "Харківський метрополітен", в 2011 році очолив КП "Харківпас", а в 2012-му став головою Ленінської районної адміністрації Харкова, згодом перейменованої в Холодногірську.

У 2017 році Мусєєв був фігурантом кримінальної справи про корупцію, проте був виправданий судом, після чого прокуратура Харківської області збиралася оскаржити це рішення.

Як написав у фейсбуці депутат Харківської міськради Ігор Черняк, Мусєєв "переховується і не з'являвся на своєму робочому місці вже більш ніж місяць".

"Необхідно уважно перевірити діяльність усіх чиновників "команди Мусєєва", оскільки навряд чи з боку ФСБ це було одиничне вербування, а радше - створення цілого осередку. Насправді, за реакцією керівництва Харківської міськради все буде зрозуміло вже дуже скоро", - написав Черняк.

За його словами, реакція міськради покаже, в чиїх інтересах "насправді діє харківська міська влада".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram