ГоловнаПолітика

Порошенко вніс у Раду законопроект про продовження особливого статусу Донбасу

Восени 2017 року парламент уже продовжував термін дії закону на рік.

Порошенко вніс у Раду законопроект про продовження особливого статусу Донбасу
Фото: Владислав Мусиенко

Президент Петро Порошенко пропонує продовжити дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей".

Законопроект №9153 він зареєстрував у Верховній Раді в середу.

Тексту документа поки що не оприлюднено на офіційному сайті парламенту, але з назви випливає, що зміни пропонують внести у ст. 1 закону.

Цей закон набув чинності 18 жовтня 2014 року, і його ст. 1 передбачає введення на три роки особливого порядку в окремих районах Донбасу.

Деякі статті закону не набували чинності: про амністію і недопущення кримінального переслідування учасників подій на Донбасі; про право мовного самовизначення жителів Донбасу і можливості використання російської мови в органах державної влади і місцевого самоврядування; про участь органів місцевого самоврядування в призначенні керівників органів прокуратури та судів; про можливість укладення з органами місцевого самоврядування угод про економічний, соціальний і культурний розвиток окремих районів; про особливу державну підтримку для відновлення промисловості і інфраструктури; про розвиток транскордонного співробітництва окремих районів з Росією; про створення загонів народної міліції в окремих районах.

Восени 2017 року Верховна Рада вже продовжувала на рік термін дії закону (першу статтю). Решта положень набудуть чинності після виконання низки умов, включно з виведенням усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і російських найманців з території України.

Особливий порядок набуде чинності з дня активації повноважень органів місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, обраних на позачергових виборах, проведених відповідно до законодавства України із дотриманням міжнародних стандартів їх проведення, дотриманням при цьому прав людини і низки інших умов.

Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін виступив проти продовження дії закону до прогресу у звільненні українських політв'язнів у Росії, а також через оголошення "виборів" у "ЛДНР". Спікер Ради Андрій Парубій також раніше заявляв, що продовження закону не вплине на процес врегулювання конфлікту на Донбасі.

У той самий час спеціальний представник США з питань України Курт Волкер вважає, що продовження дії закону є надзвичайно важливим для збереження санкцій проти Росії, а спецпредставник голови ОБСЄ Мартін Сайдік переконаний, що продовження закону сприятиме введенню миротворчої місії ООН.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які не дозволили йому набути чинності, - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону обмежено трьома роками. Цей термін минув 18 жовтня 2017 рік, але його продовжили на рік.

Закон про особливий статус поки що не чинний і не буде чинним, поки Росія не виведе військ із Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram