ГоловнаПолітика

В ОБСЄ закликають розмінувати зону конфлікту на Донбасі

Заява обумовлена загибеллю і пораненнями дітей.

В ОБСЄ закликають розмінувати зону конфлікту на Донбасі
Фото: facebook.com/YuriiHarbuz

Організація з безпеки і співробітництва в Європі закликає негайно почати гуманітарне розмінування на Донбасі.

"Ми наполегливо закликаємо сторони приступити до невідкладного та повного гуманітарного розмінування населених пунктів і пунктів пропуску", - йдеться в спільній заяві спецпредставника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка і голови СММ ОБСЄ в Україні Ертурула Апакана.

Заяву зроблено за підсумками засідання ТКГ, яке пройшло у вівторок в Мінську, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як зазначив Мартін Сайдік, заява про необхідність невідкладного гуманітарного розмінування в зоні конфлікту обумовлена загибеллю і пораненнями дітей.

"Останніми днями троє підлітків загинули і двоє отримали поранення в населених пунктах Горлівка і Старомихайлівка на сході України. На жаль, занадто багато подібних випадків мають місце через тривале збройне протистояння між сторонами конфлікту", - наголошується в заяві.

"Всі ділянки, на яких є міни та саморобні вибухові пристрої, які становлять загрозу для життя цивільного населення, особливо для дітей і підлітків, повинні бути невідкладно розміновані з гуманітарних міркувань", - додав Мартін Сайдік.

У заяві також зазначено, що, відповідно до Мінських угод, всі сторони конфлікту зобов'язалися здійснювати протимінну діяльність.

Нагадаємо, в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб підрахували, що витрати на розмінування всього Донбасу можуть перевищити 800 млн доларів.

Раніше фахівці заявляли, що на розмінування Донбасу потрібно 10-15 років і цей процес буде коштувати Україні не один мільярд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram