ГоловнаПолітика

Філарет: об'єднавчий собор може відбутися в жовтні

На ньому буде 41 представник УПЦ КП, 12 - УАПЦ і 10 - УПЦ МП.

Філарет: об'єднавчий собор може відбутися в жовтні
Фото: Макс Требухов

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет прогнозує, що об'єднавчий собор українських православних церков може відбутися вже в жовтні.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу".

"Томос приймається Синодом Константинопольського патріархату, а передається голові української церкви. Але голова української церкви буде обраний на соборі, а собор об'єднавчий буде складатися з архієреїв Київського патріархату - це 41 архієрей, 12 архієреїв Автокефальної церкви, 10 архієреїв Московського патріархату", - розповів глава УПЦ КП.

За його словами, поки що відомі лише два представники Московського патріархату, які братимуть участь у Соборі.

"Якщо томос буде прийнятий 9-11 жовтня цього року, то вже в жовтні ми можемо скликати цей собор", - сказав Філарет.

Обраний на соборі предстоятель і отримає томос про автокефалію.

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної і світської влади. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

17 вересня в Києві розпочали роботу архієпископ Памфілійський Данило зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади, призначені екзархами патріарха Варфоломія в Києві.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram