ГоловнаПолітика

Німеччина виступає за повернення Росії в ПАРЄ, але не "будь-якою ціною", - Ар'єв

Діалог з цього питання триває.

Німеччина виступає за повернення Росії в ПАРЄ, але не "будь-якою ціною", - Ар'єв
Владимир Арьев
Фото: РБК

Голова постійної делегації України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв повідомив, що Німеччина виступає за повернення Росії в ПАРЄ, але на певних умовах.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

Ар'єв зазначив, що провів три "складних, але продуктивних зустрічі в Берліні з колегами з Бундестагу" - головами комітетів з питань ЄС та з прав людини, керівниками делегації в ПАРЄ від ХДС і соціал-демократів, заступником керівника фракції ХДС, спікером ХДС з питань зовнішньої політики. Важливі розмови з новим уповноваженим МЗС з питань Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, в офісі канцлера тощо.

"Обговорювали ситуацію в ПАРЄ і Раді Європи загалом. Німці вважають, що РФ треба повертати в ПАРЄ, але сумніваються, чи будь-якою ціною. Тобто, все складно, але не безнадійно. І сам факт такої кількості зустрічей в умовах непростих політичних подій в Берліні, які самі депутати називають землетрусом, свідчить про готовність чути українську позицію. Продовжимо діалог", - написав Ар'єв.

Нагадаємо, російська делегація була позбавлена права голосу в ПАРЄ в квітні 2014 через окупацію Криму і дестабілізацію ситуації на Донбасі. У 2015 році ПАРЄ двічі розглядала питання про відновлення прав делегації, але тоді санкції залишилися чинними: Росія була позбавлена можливості голосувати до кінця року, а також була відсторонена від участі в роботі керівних органів асамблеї і її місій зі спостереження за виборами на просторі Ради Європи. У відповідь делегація РФ заявила, що відмовляється працювати в ПАРЄ на таких умовах, а в 2016-2017 роках не стала направляти заявку на підтвердження своїх повноважень.

У минулому році росіяни перестали платити внески до бюджету Ради Європи, вимагаючи, щоб до регламенту ПАРЄ було внесено зміни, які не дозволять накладати на них санкції. Ідею зняття санкцій з РФ і відновлення сплати внесків до бюджету РЄ відкрито підтримують генсек Ради Європи Ягланд і низка західних депутатів. Остаточне рішення, як очікується, буде прийнято на жовтневій сесії асамблеї.

Голова української делегації Ар'єв заявив, що піде у відставку з посади в разі повернення Росії в ПАРЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram