ГоловнаПолітика

Муніципальні інспектори отримали право евакуйовувати неправильно припарковані авто

Закон про паркування набув чинності.

Муніципальні інспектори отримали право евакуйовувати неправильно припарковані авто
Фото: terrific-jams.livejournal.com

Набув чинності закон, що дозволяє муніципальним інспекторам виписувати штрафи і евакуювати припарковані автомобілі, що перешкоджають руху.

Закон № 2262-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів "був оприлюднений в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 31 березня і набув чинності через 180 днів з дня опублікування.

Тепер інспектори з паркування нарівні з поліцейськими уповноважені складати адмінпротоколи і евакуювати автомобілі, якщо вони припарковані: на проїжджій частині в два і більше рядів; на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакаді; на мосту; на шляхопроводі або під ним; у тунелі; на пішохідному переході або ближче, ніж за 10 м від нього по обидва боки; на перехрестях і ближче, ніж 10 м від краю проїжджої частини у разі відсутності на ній пішохідного переходу; ближче, ніж 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршруток; ближче, ніж 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання; ближче, ніж 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду.

Після евакуації інспектор зобов'язаний повідомити про це Національну поліцію із зазначенням часу і місця, куди було евакуйовано автомобіль. Ця інформація буде розміщуватися також на сайті виконавчого органу місцевої ради.

Обставини, що послужили підставою для евакуації автомобіля, повинні бути обов'язково зафіксовані в режимі фотозйомки або відеозапису, а також у відповідному протоколі. Інформація про евакуацію повинна відразу ж передаватися на мобільний номер і електронну пошту власника автомобіля.

Інспекторам з паркування забороняється приймати як плату за послуги парковки готівку. Якщо він візьме у водія гроші, - йому загрожує штраф від 850 до 1190 гривень.

Порушення правил паркування, в тому числі несплата вартості послуг за користування майданчиком для платного паркування, тягне за собою накладення штрафу в 20-кратному розмірі від вартості однієї години послуги. Паркування в місцях, призначених для безкоштовного паркування, особами, які не мають відповідних пільг, тягне за собою накладення штрафу в 30-кратному розмірі від вартості.

Постанова про адміністративне стягнення може виноситися без присутності порушника.

Копію постанови чи повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності за зафіксовані порушення будуть залишати на лобовому склі автомобіля.

Нагадаємо, закон про паркування Рада прийняла в грудні минулого року. У березні цього року президент Петро Порошенко його підписав. Детальніше про нього читайте в матеріалі LB.ua "Паркувальний законопроект: авто злісних порушників будуть евакуйовувати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram