ГоловнаПолітика

Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив резолюцію про визнання Голодомору геноцидом

Голодомор визнано геноцидом вже в 12 штатах Америки.

Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив резолюцію про визнання Голодомору геноцидом
Фото: Ксения Кириллова

Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби посольства України в США на сторінці в Facebook.

"Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив і рекомендував до схвалення верхньою палатою американського парламенту резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу", - сказано в ньому.

Проект резолюції засуджує систематичні порушення прав людини, в тому числі права на самовизначення і свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. У ньому висловлюються найглибші співчуття жертвам, які пережили Голодомор, і їх сім'ям, а також міститься заклик до поширення інформації з метою підвищення обізнаності в світі про штучну природу цієї трагедії.

Резолюція, співавторами якої виступили понад два десятки сенаторів, була представлена 14 березня групою сенаторів від Республіканської та Демократичної партій на чолі з співголовами групи дружби з Україною в Сенаті США Робертом Портманом і Річардом Дурбіним.

Нагадаємо, на сьогоднішній день Голодомор визнано геноцидом вже в 12 штатах Америки (Огайо, Міссурі, Вашингтоні, Вісконсині, Іллінойсі, Массачусетсі, Мічигані, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Орегоні, Пенсільванії і Канзасі).

15 червня губернатор американського штату Іллінойс проголосив 2018 рік роком пам'яті жертв Голодомору-геноциду1932-1933 рр. в Україні.

Рішення про визнання Голодомору геноцидом українського народу прийняли парламенти низки країн, зокрема - Канади, Австралії, Грузії, Польщі, Португалії, Угорщини, Латвії, Литви, Естонії, Еквадору, Колумбії, Мексики, Парагваю, Перу і Чилі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram