ГоловнаПолітика

ДАБІ запустить онлайн-платформу розгляду дозволів на будівництво

Платформа дозволить забудовникам відслідковувати проходження документів з наступного дня після їх подачі.

ДАБІ запустить онлайн-платформу розгляду дозволів на будівництво
Фото: Минрегионстрой

Державна архітектурно-будівельна інспекція до кінця жовтня запустить відкриту онлайн-платформу розгляду дозвільної документації на будівництво "Прозора ДАБІ".

Про це повідомив голова ДАБІ Олексій Кудрявцев, передає "Інтерфакс-Україна".

"До кінця жовтня ми плануємо підключити (до платформи, - ред.) не тільки об'єкти СС3, які вже працюють, а всі наші обласні управління, а також запропонуємо підключитися всім місцевим органам держархінспекції, створеним громадами. Ми плануємо, що вся дозвільна документація буде у відкритому доступі. "Прозора ДАБІ" дозволить забудовникам, жителям і активістам побачити реальну картину щодо видачі дозволів і готовності об'єкта до експлуатації. У публічному доступі будуть усі відмови, всі дозволи і сертифікати", - заявив Кудрявцев.

Окрім того, за його словами, ця платформа дозволить забудовникам відслідковувати проходження документів з наступного дня після їх подачі.

"Ми впроваджуємо систему, яка покаже інвесторові, де знаходяться його документи, як їх обробляють, хто відповідальний за цю обробку, яке рішення прийнято і на якій підставі. Неможливість відмов, електронні послуги - це напрямок, в якому ми рухаємося", - зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Міністерство очікує, що місцеві органи, які надають дозволи на будівництво класу СС1 і СС2, підключаться до цієї системи або створять аналогічну платформу з відкритими даними про дозвільну документацію.

На думку Зубка, на сайті ДАБІ також повинна бути інформація про планові і позапланові перевірки із зазначенням підстав для їх проведення, а також посадової особи, яка їх призначила.

Найближчим часом парламент також має розглянути законопроект, який дозволить припиняти повноваження місцевих органів держархбудконтролю.

"Ми очікуємо, що в понеділок до порядку денного Верховної Ради буде внесено законопроект №7266, який дасть можливість посилити контроль за місцевими органами будінспекції. Якщо ми будемо бачити з їхнього боку невідповідність політиці уряду або ДАБІ, то будемо або припиняти дію такого органу, або повертати повноваження (ДАБІ)", - зазначив Зубко.

Раніше комітет Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства підтримав законопроект №7266-1, що передбачає введення механізму припинення повноважень місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю. Кудрявцев заявляв про численні порушення, але механізму припинення їх повноважень, за його словами, на сьогодні немає.

Згідно з документом, у разі припинення та тимчасової зупинки повноважень місцевих органів Держархбудінспекції їх функції буде здійснювати центральний орган виконавчої влади - ДАБІ. Водночас законопроект передбачає можливість повторної передачі повноважень і відновлення повноважень органів держархбудконтролю сільських, селищних і міських рад.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко вважає ДАБІ однією з найкорумпованіших структур в Україні. Він також анонсував прийняття кадрових рішень щодо управлінь Держархбудінспекції в Одеській і Херсонській областях найближчим часом.

З квітня планові перевірки ДАБІ та їх результати доступні онлайн. У системі вже можна знайти інформацію про більш ніж 600 перевірок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram