ГоловнаПолітика

Комітет міністрів Ради Європи закликав Україну без затримок укомплектувати штат ДБР

Раніше голова ДБР відмовився затвердити 27 кандидатів на керівні посади, відібраних зовнішньою конкурсною комісією, через знищення результатів тестування кандидатів на поліграфі.

Комітет міністрів Ради Європи закликав Україну без затримок укомплектувати штат ДБР
Фото: Макс Требухов

Комітет міністрів Ради Європи закликав українську владу докласти всіх зусиль для того, щоб без зволікань завершити набір співробітників до Державного бюро розслідувань (ДБР) і забезпечити якнайшвидший початок роботи цього органу, йдеться в повідомленні на офіційному сайті ДБР, пише "Интерфакс".

"Комітет запропонував владі представити інформацію про подальші кроки щодо забезпечення достатніх ресурсів для повного функціонування цього органу без зволікань, з тим, щоб він міг проводити ефективні розслідування справ про катування та жорстоке поводження", - йдеться в рішенні.

Крім того, Комітет узяв до уваги інформацію, надану директором ДБР Романом Трубою, який 18 вересня взяв участь у засіданні з питань нагляду за виконанням рішень Європейського суду. Директор ДБР розповів про кроки, які потрібні для забезпечення ефективної роботи Бюро. Серед цих кроків - виконання зовнішньою конкурсною комісією регламенту проведення конкурсу на керівні посади в ДБР.

Як повідомляли, Роман Труба має намір вирішити питання 27 кандидатів на керівні посади в цьому відомстві після повернення зі Страсбурга. Раніше він відмовився затвердити цих людей, відібраних зовнішньою конкурсною комісією через знищення результатів тестування кандидатів на поліграфі. Проте зовнішня комісія повторно подала на затвердження ті самі 27 кандидатур.

Незважаючи на цей інцидент, директор ДБР обіцяє зберігати незалежність Бюро і сподівається запустити його повноцінну роботу вже в листопаді цього року.

Верховна Рада прийняла закон про створення Бюро 12 листопада 2015 року. Створення цього органу передбачено Конституцією України: до нього повинні перейти від прокуратури функції досудового розслідування. Бюро розслідуватиме злочини, скоєні вищими посадовими особами, службовцями НАБУ і САП, а також військовими злочинцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram