ГоловнаПолітика

Депутати пропонують дозволити водіям не мати при собі прав, якщо вся інформація буде в електронній базі даних

Іноземці та військовослужбовці, як і раніше, зобов'язані будуть пред'являти документи.

Депутати пропонують дозволити водіям не мати при собі прав, якщо вся інформація буде в електронній базі даних
Фото: Zakon-auto.ru

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроект, яким пропонується дозволити під час управління транспортним засобом не мати при собі водійського посвідчення і страхового полісу.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Авторами законопроекту №9105 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення керування транспортними засобами" виступив народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм, нардеп фракції партії "Народний фронт" Антон Геращенко і ще 13 парламентаріїв із різних фракцій.

Вони пропонують внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та до закону про дорожній рух.

Згідно із запропонованими змінами, водій не зобов'язаний мати при собі і пред'являти на вимогу поліцейського водійське посвідчення, реєстраційний документ на автомобіль і страховий поліс, якщо відповідна інформація буде в електронній базі даних.

При цьому іноземці та водії військових транспортних засобів, як і раніше, зобов'язані будуть мати при собі посвідчення відповідної категорії.

Крім того, з Кодексу про адміністративні правопорушення автори законопроекту пропонують виключити статтю, що дозволяє вилучати права як вид адміністративного стягнення.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що одним із завдань документа є введення електронної системи ідентифікації особи водія, без пред'явлення посвідчення водія.

"З метою стимулювати перехід до цифрової економіки та спростити процедуру з'ясування наявності права керувати транспортним засобом пропонується використовувати позитивний досвід Грузії і Швеції та скасувати вимогу для громадян України мати водійське посвідчення, реєстраційний документ на транспортний засіб і страховий поліс", - ідеться в супровідному документі.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Кабмін схвалив зменшення швидкості в населених пунктах до 50 км/год і видачу перших водійських прав тільки на два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram