ГоловнаПолітика

Генпрокуратура перевірить законність екстрадиції Тумгоєва, - Луценко

Луценко пообіцяв перевірити інформацію про участь біженця в АТО.

Генпрокуратура перевірить законність екстрадиції Тумгоєва, - Луценко
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура України має намір перевірити законність дій своїх співробітників під час екстрадиції в Росію біженця з РФ Тимура Тумгоєва. Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган на своїй сторінці в Фейсбуці.

Це питання генпрокурор Юрій Луценко обговорив з командиром 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрієм Червнем і командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським.

Луценко ще раз наголосив, що жоден іноземний громадянин, який воює на українській стороні проти російських окупантів і сепаратистів на Донбасі, не може бути виданий Росії. Тому за фактом екстрадиції Тумгоєва буде відкрито кримінальне провадження, під час якого Генеральна інспекція ГПУ спільно з СБУ проведе всебічне й об'єктивне розслідування можливих правопорушень.

"Якщо розслідування встановить, що Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, тоді той, хто знав і приховав цей факт під час екстрадиційної перевірки, повинен бути покараний у рамках кримінального провадження", - сказав Луценко.

Генеральний прокурор ініціює нараду з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, щоб Державна міграційна служба могла за спрощеною процедурою надавати дозвіл на проживання іноземцям, які захищають незалежність України і займаються волонтерством на сході країни.

Сарган також повідомила, що в четвер правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу щодо перевірки обставин екстрадиції Тумгоєва в РФ.

Нагадаємо, на початку тижня Україна видала Росії Тимура Тумгоєва. За даними Генеральної прокуратури, Тумгоєв воював у Сирії проти проасадівських сил на боці НЗФ, що входить у структуру "Ісламської держави", а інформації про участь Тумгоєва в антитерористичній операції на Донбасі в силовиків немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram