ГоловнаПолітика

У ЦВК назвали вибори "ДНР" і "ЛНР" рівнозначними обранню головного сантехніка

Вибори неможливі в разі недотримання принципів і засад виборчого процесу

У ЦВК назвали вибори "ДНР" і "ЛНР" рівнозначними обранню головного сантехніка
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що для виборів на окупованій частині Донбасу, які Росія призначила на 11 листопада, немає ніяких передумов.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Прямий".

"Правові наслідки цих так званих виборів в "ДНР" і "ЛНР", як вони себе там називають, точно такі, якби ми разом зібралися і вирішили вибрати головного сантехніка цього приміщення. Десь на тому ж рівні. З усією моєю повагою до професії сантехніка. Якщо немає вільних передумов для проведення виборів, немає принципу вільних виборів, немає принципу загальних виборів, а це внутрішньо переміщені особи, які перебувають в інших регіонах України, немає свободи для ЗМІ, політичних партій, вулицями міст ходять люди зі зброєю, то про які вибори ми можемо говорити?", - сказав заступник голови ЦВК.

Магера зазначив, що саме тому українська дипломатія акцентує увагу на тому, що вибори неможливі в разі недотримання принципів і засад виборчого процесу.

Нагадаємо, спецпредставник США в Україні Курт Волкер заявив, що призначені на 11 листопада самопроголошеними квазіреспубліками на Донбасі "вибори" нелегітимні і порушують логіку Мінських угод.

У серпні російські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що Росія відклала "вибори" в ОРДЛО з причини відсутності прямої необхідності в них.

Однак ситуація змінилася після вбивства ватажка "ДНР" Олександра Захарченка 31 серпня. Російська окупаційна влада призначила вибори ватажків "ДНР" і "ЛНР", а також так званих "народних рад" на 11 листопада.

Колишній президент України Леонід Кучма, який представляє країну в Тристоронній контактній групі, вважає рішення про "вибори" загрозою для мирного врегулювання. Українське МЗС вважає рішення РФ про "вибори" на окупованих територіях достатньою підставою для нових санкцій. Також проти висловилися представники Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram