ГоловнаПолітика

Вселенський патріархат вважає анафему Мазепи неканонічною

Анафему було накладено з політичних причин.

Вселенський патріархат вважає анафему Мазепи неканонічною

Вселенський патріархат не визнавав канонічної анафеми, яка була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу Російською православною церквою.

Про це заявив представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Тельміський Іов (Геча).

За словами архієпископа, анафему було накладено на гетьмана з політичних мотивів, передає Главком.

"Незважаючи на накладення Російською Церквою на гетьмана Мазепу неканонічної анафеми, представники Вселенського патріархату її не визнавали, адже вона була накладена за політичними мотивами, як засіб політично-ідеологічних репресій і не мала жодних віросповідних, богословських або канонічних причин", - сказав він.

Архієпископ Іов пояснив, що після першого зруйнування російськими військами Запорозької Січі в 1709 році українське козацтво, яке перейшло під протекторат кримського хана, повернулося під юрисдикцію Константинопольського патріархату, і Мазепа разом з Пилипом Орликом були одними з перших, хто це зробив.

"В еміграції в м. Бендери Іван Мазепа вільно сповідався у православних священиків Вселенського патріархату. Саме вони напутствували його на смертному одрі та відпустили гріхи, а потім і відспівували. Його тіло було покладено в православній церкві містечка Варниці, яка перебувала в юрисдикції Вселенського патріархату, а згодом його перепоховали в місті Галац на Дунаї, де в центральному соборі Свято-Георгіївського монастиря місцевий митрополит відслужив заупокійну службу за спочилим гетьманом. Цей митрополит був ієрархом Вселенського патріархату. Отже, можемо говорити, що Іван Мазепа помер як вірний Матері-Церкві, Вселенському патріархату", - наголосив єрарх Вселенського патріархату.

Як повідомлялося, раніше член синоду Вселенського патріархату митрополит Елпідофор назвав російську церкву дочкою української.

Нагадаємо, 14 вересня Синод Російської православної церкви вирішив, що в храмах Московського патріархату призупинять молитовне згадування Константинопольського патріарха Варфоломія. Водночас РПЦ вирішила ініціювати Всеправославний собор для обговорення українського питання.

Рішення стало реакцією на рішення Константинопольського патріархату про скерування в Україну своїх екзархів.

У понеділок, 17 вересня, екзархи патріарха Варфоломія в Києві розпочали свою місію. Архієпископ Памфілійський Данило зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади свою першу зустріч провели з президентом Петром Порошенком на Банковій.

Єпископи заявили, що процес надання автокефалії Українській церкві вийшов на фінішну пряму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram