ГоловнаПолітика

РПЦ пригрозила повторенням Великого розколу

"За своїми масштабами і драматизмом новий розкол буде значно гострішим".

РПЦ пригрозила повторенням Великого розколу
Фото: EPA/UPG

Російська православна церква пригрозила, що надання Україні автокефалії призведе до повторення Великого розколу 1054 року, який розділив християнство на католицьку та православну церкви.

Про це заявив "Интерфаксу" секретар з міжправославних відносин Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ протоієрей Ігор Якимчук.

"Важливо розуміти, що в нинішньому розколі буде задіяна набагато більша кількість людей, аніж тоді, в XI столітті, враховуючи, як відчутно зросла відтоді чисельність населення. Таким чином, за своїми масштабами і драматизмом новий розкол буде значно гострішим", - заявив він.

Московський протоієрей нагадав, що в 1054 році християнська церква розділилася навпіл. "Щось подібне може статися і зараз, тому що Руська церква - це ніяк не менше половини всього православного християнства", - підкреслив співрозмовник агентства.

Якимчук не називав конкретних заходів, які може вжити Московський патріархат у відповідь на дії Константинопольської церкви, вказавши лише, що вони не будуть стриманими.

"Розглядаються різні сценарії, і я б зараз не хотів говорити, який з них вважатиме за краще наш Синод. Але так чи інакше своїми діями Константинопольський патріархат виводить себе за рамки канонічного поля, тому навряд чи може розраховувати на те, що щось буде стримувати Руську церкву в її діях у відповідь", - зазначив священик.

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковних і світських властей.

У квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де той повідомив про намір дарувати Українській церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

7 вересня стало відомо, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram