ГоловнаПолітика

У "ЛНР" заявили про готовність передати Україні 44 засуджених

Передачу засуджених нібито заблоковано українською стороною. Денісова це спростовує.

У "ЛНР" заявили про готовність передати Україні 44 засуджених
Фото: 1in.am

Ув'язнені Суходольської виправної колонії в самопроголошеній "Луганській народній республіці", засуджені до 2014 року, виявили бажання перевестися на підконтрольну Києву територію для відбування решти строку.

Про це вони заявили під час відвідин їх координатором гуманітарної підгрупи Контактної групи від ОБСЄ Тоні Фрішем, передають сепаратистські ЗМІ. Голова Міжвідомчої комісії з питань передачі засуджених до 2014 року "ЛНР" Роман Ведмеденко, який брав участь у зустрічі, підтвердив, що в рамках комісії були розглянуті заяви засуджених, "щодо 44 із них прийнято рішення про готовність передати їх на територію, підконтрольну Україні".

При цьому представник "ЛНР" у робочій підгрупі з гуманітарних питань Ольга Кобцева додала, що українська сторона до процесу переміщення засуджених досі готовності не виявила.

"На жаль, контакти з новопризначеним уповноваженим Верховної ради України з прав людини [Людмилою Денісовою] не встановлено, а передачу засуджених заблоковано українською стороною", - нголосила вона.

Український уповноважений з прав людини Людмила Денісова повідомила, що питання обміну постійно порушується на перемовах у Мінську й Україні постійно надають різні списки на обмін, проте "це ні до чого не приводить".

Також омбудсмен зазначила, що не знає, про яких саме 44 громадян мовиться, передає Громадське.

Денісова сказала, що Україна готова забрати своїх громадян на територію, підконтрольну уряду.

"Нехай вони передадуть ці списки, і ми готові забрати наших громадян", - сказала омбудсмен.

5 вересня представники Росії в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську відмовилися обговорювати питання обміну громадян РФ, ув'язнених в Україні, на українських політв'язнів.

Раніше Геращенко заявила, що Кремль чотири місяці не реагує на пропозицію передачі засуджених росіян.

Як відомо, уже 22 громадяни РФ звернулися до Путіна з проханням обміняти їх на українців. Однак Росія ніяк не відреагував на ці звернення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram