ГоловнаПолітика

ПАРЄ закликала Київ забезпечити право журналістки Седлецької на "конфіденційність джерел"

В Асамблеї стурбовані рішенням суду про доступ ГПУ до телефонних розмов журналістки.

ПАРЄ закликала Київ забезпечити право журналістки Седлецької на "конфіденційність джерел"
Наталья Седлецкая
Фото: oldvideo.detector.media

У Парламентській асамблеї Ради Європи висловили стурбованість у зв'язку з рішенням суду надати доступ ГПУ до інформації в телефоні журналістки Наталії Седлецької і закликали українську владу забезпечити дотримання її прав на конфіденційність джерел. Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Журналісти-розслідувачі грають основну роль "сторожового пса" в наших суспільствах, оскільки вони розслідують корупцію або зловживання владою. Їх робота заснована на різних джерелах, і вони мають право зберігати ці джерела в таємниці", - сказав доповідач ПАРЄ з питань свободи ЗМІ та безпеки журналістів Джордж Фолкс.

Фолкс нагадав, що збереження конфіденційності джерел - "стандарт, встановлений Європейським судом з прав особи".

"Закликаю українську владу забезпечити дотримання права журналіста Наталії Седлецької зберегти конфіденційність її джерел", - заявив Фолкс.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора Наталії Седлецької, і розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генпрокуратурі отримати від провайдера інформацію про телефонні розмови Седлецької. У постанові суду йшлося про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року, а також до даних про місцезнаходження її телефону протягом цих 17 місяців.

Седлецька разом з низкою інших журналістів проходить свідком у справі про можливе розголошення держтаємниці і даних досудового розслідування директором НАБУ Ситником. Причиною стало злите в мережу аудіо розмови офрекордс з головними редакторами кількох видань, на якому людина з голосом, схожим на голос Ситника, розповідає деталі кримінальних проваджень, зокрема, зачитував матеріали справи щодо екс-прокурора Кулика.

У кінці листопада повідомлялося, що Ситник дав пояснення цій справі. У серпні стало відомо, що ГПУ готує йому підозру в розголошенні даних досудового розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram