ГоловнаПолітика

Рада криміналізувала контрабанду лісу без мораторію на експорт дров

Депутати підтримали пропозиції Президента до ветованого ним законопроекту.

Рада криміналізувала контрабанду лісу без мораторію на експорт дров
Фото: facebook.com/oleh.slobodyan

Верховна Рада підтримала пропозиції Президента до ветованого ним законопроекту №5495 про запобігання контрабанді лісу, виключивши з нього положення про мораторій на експорт дров.

Законопроект підтримали 246 народних депутатів.

"Комітет з питань промислової політики і підприємництва вирішив, що ми не можемо втратити цей надважливий закон, зокрема криміналізацію контрабанди лісу-кругляка, збереження мораторію на експорт лісу-кругляка, тому погодився з пропозиціями Президента виключити норму про заборону експорту дров паливних", - заявив депутатам голова комітету Віктор Галасюк.

При цьому він пообіцяв, що ця норма в тому чи іншому вигляді все одно буде введена пізніше.

Порошенко, ветуючи законопроект, вказав, що це лобістська норма, яка суперечить Угоді України і ЄС про зону вільної торгівлі.

Законопроект, який прийнято з поправками Президента, передбачає, що переміщення через кордон необроблених лісоматеріалів поза митним контролем або приховування від митного контролю карається позбавленням волі від 3 до 5 років.

Контрабанда, яка здійснюється повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням службового становища і повноважень, карається позбавленням волі на термін від 5 до 10 років з конфіскацією майна; якщо це протиправне діяння здійснюється організованою групою осіб або в особливо великому розмірі, то покарання буде становити 10-12 років тюремного ув'язнення з конфіскацією майна.

Документ передбачає внесення відповідних змін до Кримінального кодексу. Також запропоновано посилити відповідальність за незаконну вирубку лісу.

Зокрема, незаконна вирубка, яка спричинила істотну шкоду (такою пропонують вважати розмір шкоди, що перевищує більш ніж в дві тис. разів неоподатковуваний мінімум доходів), транспортування, зберігання і збут незаконно добутої деревини карається штрафом у розмірі 1-1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів або арештом до 6 місяців, або обмеженням волі до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Такі самі дії на території заповідників або природно-заповідного фонду караються штрафом 1,5-2 тис. неоподатковуваних податком мінімумів або позбавленням волі на 3-5 років, такі самі дії, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, передбачають позбавлення волі на 5-7 років з конфіскацією майна.

Тяжкими пропонують вважати наслідки, які більш ніж у 5 тис. разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram